U Hrvatskoj otvoren centar za obuku pilota specijalnih jedinica

Photo: Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske

U vazduhoplovnoj bazi Zemunik kod Zadra ovih dana je svečano otvoren objekat koji će koristiti vojske Bugarske, Slovenije i Mađarske, kao i pripadnici armija drugih zainteresovanih članica NATO pakta: trening-centar za obuku pilota helikoptera specijalnih jedinica. On će služiti za sprovođenje tzv. „MSAP”-a ( Multinational Special Aviation Programme) kako se zove edukacija koja obuhvata posebnu teorijsku i praktičnu obuku pripadnika vazduhoplovnih snaga čija dužnost je prevoz specijalaca. Ministarstvo odbrane Hrvatske je povodom ovog saopštilo da će se obuka pilota sprovoditi po najnovijim programima, kao i da će oni koji je prođu doprineti povećanju interoperabilnosti uz poštovanje svih postavljenih NATO standarda.

“MSAP je prvo međunarodno tijelo NATO-a koje ima potencijal postati novi NATO centar izvrsnosti. On je istovremeno i potvrda Hrvatske kao vjerodostojne NATO članice. Ono što je ključno, od danas Hrvatska više nije sama. Gradimo nove sposobnosti značajne za našu državu, za Hrvatsku vojsku, za NATO i ono što je još važnije, gradimo budućnost zajedno s našim partnerima i saveznicima. Ponosan sam što će se upravo u Hrvatskoj, u Zemuniku, obučavati najbolji piloti za sprovođenje operacija specijalnih snaga”, rekao je Damir Krstičević, ministar odbrane Hrvatske.

Otvaranju centra u bazi Zemunik prisustvovali su pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za odbrambene investicije Kamil Grand, komandant NATO-ovog Glavnog štaba za specijalne operacije general Erik P. Wendt, kao i ministri odbrane Bugarske, Slovenije i Mađarske. Posle završetka svečane ceremonije pripadnici Ratnog vazduhoplovstva Hrvatske i i Komande specijalnih snaga NATO-a izveli su vojnu vežbu kojom je bila prikazana infiltracija specijalaca u grupu terorista i njihovo neutralisanje. Inače, Zadar je izabran za središte centra za obuku pilota helikoptera specijalnih jedinica zbog specifične konfiguracije terena. Ona je takva da pruža mogućnost pilotima da se obučavaju na moru, na ostrvima i na planinama. Najavljeno je da će se u novom trenig-centru koji počinje s radom odmah, od iduće godine, prvih dvanaest meseci obavljati samo teorijska obuka, a da će od 2021. godine početi i časovi letenja.

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …