Može li ukrajinska kontraofanziva preokrenuti tok ruskog rata?

Molimo vas da se pridružite Evroazijskom centru Atlantskog saveta na onlajn događaju “Može li ukrajinska kontraofanziva preokrenuti tok u ratu u Rusiji?” koji će se održati u utorak, 6. septembra, od 12.00 časova. do 13:00 časova (EST) preko Zoom-a.

Šest meseci nakon ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu, čini se da je rat zapao u ćorsokak. Posle uspešne odbrane od ruskog blickriga i nekih gubitaka ruske artiljerije na istoku, Ukrajina koristi svoje novo zapadno oružje protiv ključnih ruskih ciljeva izvan linija fronta i kaže da se priprema za veliku kontraofanzivu na jugu Ukrajine. U međuvremenu, zastoj u nuklearnoj elektrani Zaporožja mogao bi rezultirati velikom nuklearnom katastrofom u Evropi.

Uprkos nekim velikim uspesima, uključujući nedavne udare na Krim, da li Ukrajina ima jasan put ka oslobađanju okupiranih teritorija? Ako Rusija ispuni svoje pretnje da će organizovati lažne referendume i nezakonito pripojiti ukrajinske teritorije, kakav će to uticaj imati na rat? Da li Rusija drži Zaporošku nuklearnu elektranu kao taoca da bi primorala Zapad da popusti u isporuci oružja Ukrajini? U širem smislu, da li sukob ide ka ćorsokaku, ili je za Ukrajinu na pomolu iskorak?

Melinda Haring, zamenica direktora Evroazijskog centra Atlantskog saveta, moderira razgovor sa Maksom Butom, Džin Džej Kirkpatrik, višim saradnikom za studije nacionalne bezbednosti u Savetu za spoljne odnose, Darom Masikot, višom istraživačkom politikom u korporaciji RAND, i Andrijem Zagorodnjukom , bivši ministar odbrane Ukrajine, istaknuti saradnik Evroazijskog centra Atlantskog saveta i predsednik Centra za odbrambene strategije.

Možete se registrovati OVDE .

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …