Zamenik generalnog sekretara NATO-a o adaptaciji Alijanse tokom posete Hamburgu

U ponedeljak (25. septembra 2023.), zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana obratio se 250 štabnih oficira i članova fakulteta na Nemačkom komandno-štabnom koledžu u Hamburgu. On je istakao važnost održavanja podrške Ukrajini koliko god je potrebno, ističući da bi, ako predsednik Putin pobedi u Ukrajini, to poslalo pogrešnu poruku drugim autoritarnim liderima i narušilo međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

Tokom posete, zamenik generalnog sekretara istakao je rad NATO-a na inovacijama i zahvalio Nemačkoj na doprinosu Alijansi. Gospodin Geoana se susreo sa prvim gradonačelnikom Hamburga dr Peterom Tschentscherom i učestvovao u diskusiji za okruglim stolom sa početnicima u Hamburg Investu. Proboji u disruptivnim tehnologijama, od veštačke inteligencije i kvantnih tehnologija, do biotehnologije i unapređenja ljudi, brzo menjaju svet. NATO se prilagođava izazovima i mogućnostima koje nove tehnologije predstavljaju našoj bezbednosti.

Gospodin Džoana je takođe održao govor na otvaranju akademske godine na Univerzitetu medicine i tehnologije Targu Mures – Medicinski kampus. On je razgovarao o tome kako su globalne pandemije poput COVID-19 podvukle važnost povećanja naše otpornosti. Govorio je i o proširenom pojmu bezbednosti. Zamenik generalnog sekretara je istakao transformativnu moć novih tehnologija i ohrabrio studente i profesore da ostanu ispred svih, da čuvaju demokratske vrednosti i podrže etičku upotrebu novih tehnologija u svojim oblastima.


Fotografija: Bundeswehr/Christian Gelhausen

Izvor: NATO

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …