Vojni komitet NATO-a naglašava važnost spremnosti na kopnenim i pomorskim područjima

Od 20. do 21. oktobra, Vojni komitet NATO-a boravio je u Turskoj da poseti Savezničku kopnenu komandu (LANDCOM), NATO Rapid Deployable Corps Turkiie, Multinacionalni zajednički ratni centar i Centar izvrsnosti pomorske bezbednosti.

Nakon zvaničnog dočeka komandanta LANDCOM-a, generala Vilijamsa, vojni predstavnici NATO-a i pozvani su informisani o trenutnoj situaciji u kopnenom domenu, kao io implikacijama odluka donetih na Samitu u Madridu. „Jačamo našu prednju odbranu, povećavamo spremnost naših snaga, povećavamo našu sposobnost da ojačamo i transformišemo Snage za reagovanje NATO-a. LANDCOM sprovodi mnoge odluke donete kako bi osigurao da NATO ostane spreman da odvrati i brani na celoj našoj teritoriji“, istakao je admiral Bauer, predsednik Vojnog komiteta NATO-a.

Prelazeći u Istanbul, Vojni komitet NATO-a posetio je Turski korpus za brzo raspoređivanje NATO-a (NRDC-T), čija je misija da obučava i priprema – uz visok nivo spremnosti – kako bi se u kratkom roku, pod komandom NATO-a, rasporedio za kombinovano sprovođenje i zajedničke vojne operacije. NATO i pozvani vojni predstavnici su takođe obišli Turski multinacionalni zajednički ratni centar, koji planira i izvodi nacionalne i multinacionalne strateške i operativne vežbe i ratne igre.

„Tokom naše posete, mogli smo iz prve ruke da posmatramo kako Turska doprinosi spremnosti NATO-a, ne samo ugošćavanjem NATO entiteta kao što su LANDCOM i NRDC-T, već i omogućavanjem prilika snagama da se obuče i postanu bolje. Zajedno smo jači zahvaljujući posvećenosti i doprinosu naših saveznika“, istakao je predsednik Vojnog komiteta NATO.

Program je zaključen brifinzima u Centru izvrsnosti pomorske bezbednosti (MARSEC COE). „Saveznici u NATO-u doprinose stručnosti, snagama i sposobnostima da pomognu u odvraćanju i odbrani, kao i protiv pretnji, uključujući i pomorstvo. Zajedno podržavamo slobodu plovidbe, osiguravamo pomorske trgovačke puteve i štitimo morske linije komunikacije. Pomorska bezbednost je ključna za NATO kao transatlantsku alijansu koja uključuje arktičke vode, Baltik, Mediteran i Crno more, podvukao je admiral Bauer. MARSEC COE je centar za akademska istraživanja, kao i multinacionalno središte koje pruža praktičnu obuku u oblasti pomorske bezbednosti za NATO i partnerske zemlje.

Presentation by the Commander of the Allied Land Command, General Darryl Williams

Izvor: NATO

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …