Generalni sekretar NATO-a i rumunski premijer govore o bezbednosti Crnog mora

Generalni sekretar Jens Stoltenberg poželeo je dobrodošlicu rumunskom premijeru Nicolaeu Ciucau u sredu (26. oktobra 2022.) u sedištu NATO-a i adresirao ruski agresorski rat u Ukrajini i implikacijama o bezbednosti u crnomorskom regionu.

Stoltenberg je naglasio da NATO pojačava svoje prisustvo od Crnog do Baltičkog mora, uključujući borbene avione iz Kanade i hiljade francuskih, belgijskih, holandskih i američkih vojnika. On je naglasio da se time šalje jasna poruka da je „NATO spreman da brani Rumuniju i sve druge saveznike“. Osvrćući se na tvrdnje Moskve da se Ukrajina sprema da upotrebi radiološku „prljavu bombu“ na svojoj teritoriji, generalni sekretar je to opisao kao „apsurdno“, dodajući da „saveznici odbacuju ovu očigledno lažnu optužbu, a Rusija ne sme da koristi lažne izgovore za eskalaciju rat i dalje.” On je jasno stavio do znanja da „NATO neće biti zastrašen niti odvraćan od podrške pravu Ukrajine na samoodbranu – onoliko dugo koliko je potrebno“. On je takođe rekao da je ruski rat protiv Ukrajine „pretvorio delove Crnog mora u ratnu zonu“ i pozvao Rusiju da „obnovi sporazum UN o žitu uz posredovanje Turske“, kako bi hrana nastavila da stiže onima kojima je potrebna.

Generalni sekretar je zahvalio Rumuniji na važnom doprinosu koji daje zajedničkoj bezbednosti u ovom ključnom trenutku. Rumunija ulaže 2% BDP-a u odbranu, domaćin je jedne od novih multinacionalnih borbenih grupa NATO-a, osnovanih nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru, kao i ključnog mesta za odbranu NATO-a od balističkih raketa. Naredni sastanak ministara inostranih poslova NATO-a održaće se sledećeg meseca u rumunskoj prestonici Bukureštu.

Izvor: NATO

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …