Živulović: Rusiji odgovara zamrznuti konflikt

Predsednik Atlatnskog Saveta Srbije, Vladan Živulović je za televiziju Tanjug rekao da ima utisak da je i Beogradu i Prištini predočeno da će uslediti određene sankcije ukoliko ne dođe do sporazuma, odnosno da će uslediti mere koje, kako podseća, predsednik Aleksandar Vučić nije decidirano naveo, ali je rekao da je to problem za Srbiju.

„I Albanci su upozoreni da će se to i njima desiti. Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je rekao da će ZSO biti formirana sa Kurtijem ili bez njega, ili sa nekom altrenativom. Imajući u vidu iskustvo Kurtija sa Grenelom kada je smenjen, može lako da se desi da, ako nastavi da se inati, izgubi vlast na Kosovu”, podsetio je Živulović.

Živulović je ocenio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kalkuliše sa inaćenjem oko formiranja Zajednice srpskih opština jer na tome zasniva političku platformu u kampanji za izbore na Kosovu i Metohiji, koji će biti u septembru, a možda i pre, te da ne želi da popusti u stavu jer smatra da bi mu pao rejting.

Dodao je da je evidentno da Albanci neće ući u Savet Evrope ukoliko Kurti nastavi da se inati oko formiranja ZSO, kao i da će biti posledica po Srbiju ukoliko ne bude konstruktivna u postizanju sporazuma.

„Ukoliko ne budu kooperativni, Albanci će biti onemogućeni u svemu onome što im je bilo obećano. Srbija je ipak krenula u neku konstruktivnu fazu, a u suprotnom će uslediti sankcije – povlačenje investicija, MMF i ukidanje viznog režima”, kazao je Živulović.

Komentarišući tumačenje pojedinih zapadnih analitičara da predloženi francusko-nemački plan ima za cilj da „istisne” uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu, Živulović ocenjuje da Rusima odgovara zamrznuti konflikt Beograda i Prištine, kako bi mogli da ga reše u zamenu za zapadno razumevanje potencijalnog zamrznutog konflikta u Ukrajini.

„U ovom trenutku Rusi su se zaglavili sa Ukrajinom i pitanje je koliko će dugo trajati taj konflikt i sukob, i potrebno je imati nešto da bi moglo da se pregovara sa Zapadom kako bi se to na neki način privelo kraju. U tom smislu, Rusiji ovde odgovara zamrznuti konflikt da bi mogli da ga reše u zamenu za zapadno razumevanje završetka ili nekog zamrznutog konflikta u Ukrajini”, rekao je Živulović.

On je naveo da nam iz Rusije ništa dobro neće doći i da ćemo biti samo predmet trgvovine.

„Mislim da put koji sada nazirem da Srbija ide ka saglasnosti, bilo bi ogromno breme koje bismo skinuli s vrata i mogli da se posvetimo ekonomiji, ekologiji, zdravstvu…”, naveo je Živulović.

Dodao je da u junu SAD počinju da se okreću sebi jer će krenuti u kampanju za izbore 2024. godine.

„Imam utisak da Zapad, a naročito SAD, žure da ovaj posao završe do juna meseca, tako da sudbina i Albanaca sa Kosova i naša bojim se da će morati da se rešava do juna meseca”, rekao je Živulović.

Check Also

Uspešno završen projekat “Povećanje svesti o hibridnim pretnjama na Zapadnom Balkanu”

ZAVRŠNA SESIJA: Povećanje svesti o hibridnim pretnjama na Zapadnom Balkanu Tim Strategic Analisis Think Tank-a, …