NATO saveznici obezbeđuju nebo iznad Crnog mora

Ramštajn, Nemačka – NATO sistem za nadgledanje i kontrolu vazduha 11. avgusta otkrio je stalnu vazdušnu aktivnost u međunarodnom vazdušnom prostoru preko Crnog mora i usklađenom akcijom savezničkih boraca iz Turske, Rumunije i Bugarske, pokazao spremnost i budnost zaštitom savezničkih neba u regionu.

Saveznički radari otkrili su neidentifikovane tragove koji lete sa Krima u zapadnim delovima Crnog mora; kada su pruge krenule prema teritoriji NATO-a, Centar za kombinovane vazdušne operacije u Torrejon-u Španija alarmirao je i lansirao borbene avione saveznika iz Turske, Rumunije i Bugarske da odgovore na tragove koji su identifikovani kao ruski vojni avioni. Pored vizuelne identifikacije, borbeni avioni saveznika uspostavili su takozvane borbene patrole; ovi obrasci držanja omogućuju im da brzo reaguju ako je potrebno. Svaki put, saveznički borci vraćali su se u svoje baze kada je događaj zaključen.

Ove rutinske mere sprovedene su na koordiniran i profesionalan način, čuvajući vazdušni prostor NATO saveznika na jugoistoku. Oni podvlače sposobnosti i interoperabilnost saveznika i NATO-ove sposobnosti da sprovode usklađene odbrambene mere. Ovi rutinski događaji u vezi sa vazduhoplovstvom okupljali su savezničke sisteme za nadzor i kontrolu, vazduhoplovne komande i jedinice za upravljanje i borbeni avioni koji demonstriraju da je Savez budan i reagovan 24 sata dnevno, spreman da sprovede koherentno odvraćanje i odbranu širom svih evropskih saveznika.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …