ATA Talks: Borba protiv dezinformacija i saradnja sa partnerima

Atlantic Treaty Association – ATA International – je danas održala onlajn konferenciju (webinar) na temu „Borba protiv dezinformacija i saradnja sa partnerima“ u okviru projekta „ATA Talks“ koji je podržao NATO PDD.

Govornici na konferenciji bili su Monika Begović (Predsednica Atlantskog Saveta Hrvatske i Generalna Sekretarka ATA), Dejvid Hobs (CEO Atlantskog Saveta Ujedninjenog Kraljevstva) i Dr Metju Rouds (Džordž Maršal Centar za bezbendosne studije). Moderator je bio Džejmi Šej (nekadašnji zamenik Generalnog Sekretara za bezbednosne izazove, NATO HQ).

Matthew Rhodes istakao je važnost društvenih mreža u širenju dezinformacija čiji se broj drastično povećao u poslednjih deset godina. “Kremlj je za vreme Hladnog rata morao mnogo da radi da bi ubacio lažnu vest u npr. New York Times. Danas je to lako i jeftino – imamo društvene mreže“. Dodatna karakteristika veće opasnosti današnjih dezinformacija je ta što je lako „targetirati“ mete kojima se servira dezinformacija zahvaljujući advertajzing algoritmima na društvenim mrežama.

Monika Begović govorila je o glavnim karakteristikama dezinformacija, „misinformacija“, mehanizmima njihovog organizovanja, organizatorima i posledicama hibridnog ratovanja na institucije, demokratske slobode i ostale vrednosti na kojima počiva Zapad.

Dejvid Hobs održao je prezentaciju o korenima ovog fenomena, potencijalnim rešenjima i imperativima kada je u pitanju pristupanje ovom problemu. Istakao je važnost saradnje NATO-a, nevladinog sektora, slobodnih medija, influensera na društvenim mrežama, obrazovnog sistema i nekonvencionalne edukacije. “Vera u istinu je rešenje. Ne smemo se koristiti istim sredstvima kao neprijatelj. Moramo ostati iznad toga i činjenicama se boriti protiv dezinformacija.”

 

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …