Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za Euronews: Šta je Srbiju nateralo da prekrši moratorijum na vojne vežbe?

Srbija je uvela moratorijum na vojne vežbe onog trenutka kada je stala uz EU, i osudila Belorusiju, kaže za Euronews Srbija Vladan Živulović, predsednik Atlanskog saveta, i podseća, da su se u tom trenutku događale i vojne vežbe Rusije i Belorusije.

“Upravo zbog dešavanja u Belorusiji, Srbija je stala na stranu EU i odustala od te vojne vežbe. Kako ne bi uvredila Rusiju, svog pravoslavnog bratskog partnera, doneta je odluka da se neće vežbati ni sa kim – ni sa Zapadom ni sa Istokom”, naveo je Živulović.

Nakon toga, međutim, usledila je korona, i Živulović smatra da je srpska vojska “izgubila tu nekoliko godina, pa se došlo do zaključka da je u redu biti neutralan”. “Ali nemati komunikaciju ni sa jednom stranom armijom, vežbe, razmene iskustava i tehnologija i znanja, vodi nas u situaciju koja može da dovede to izolacije”, dodao je.

“Pretpostavljam da je zato doneta odluka da se krene ponovo, jer se od 2014. godine ove vežbe održavaju i to ne samo sa SAD već i sa uglavnom zemljama iz regiona sa kojima i treba da održavamo dobre odnose, a nikako da održavamo ‘susedske odnose’ kao što ih imaju Rusija i Ukrajina”, ističe Živulović.

Pominjanje termina “interoperabilnost” u kontekstu ovih vojnih vežbi, objašnjava Živulović, upravo je i važno zbog učešća Srbije u misijama pri Ujedinjenim nacijama.

“Da biste funkcionisali, morate da imate interoperabilnost, to znači uspostavljanje saradnje i razmene svih mogućih tehničkih stvari poput radara, vojnih procesa… morate da imate tu saglasnost između armija da bi se avioni međusobno prepoznavali kao prijateljski, i tako dalje”, naglasio je Živulović.

Izvor: Euronews

Check Also

Uspešno završen projekat “Povećanje svesti o hibridnim pretnjama na Zapadnom Balkanu”

ZAVRŠNA SESIJA: Povećanje svesti o hibridnim pretnjama na Zapadnom Balkanu Tim Strategic Analisis Think Tank-a, …