Zamenik generalnog sekretara NATO-a naglašava važnost bliže saradnje sa indo-pacifičkim partnerima

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana se obratio na NATO i Indo-pacifičkoj konferenciji u Vilnusu u Litvaniji u petak (21. aprila 2023. godine), naglašavajući posvećenost NATO-a bližoj saradnji sa indo-pacifičkim partnerima na rešavanju bezbednosnih izazova i očuvanju mira.

U svom obraćanju, gospodin Džoana je istakao globalnu prirodu bezbednosti i zajedničke vrednosti slobode, demokratije i vladavine prava koje su pod sve većim pritiskom. On je istakao da je transatlantska bezbednost povezana sa bezbednošću Indo-Pacifika.

„Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine se nastavlja. Autoritarni režimi u Moskvi, Pekingu i drugde otvoreno osporavaju međunarodni poredak zasnovan na pravilima“, rekao je on. Zamenik generalnog sekretara je takođe pomenuo rastuće bezbednosne pretnje koje predstavljaju terorizam, nuklearna proliferacija, sajber napadi i klimatske promene.

Gospodin Džoana je istakao važnost jedinstvenog odgovora na ove zajedničke izazove, napominjući da NATO produbljuje svoje partnerstvo sa indo-pacifičkim partnerima, Australijom, Japanom, Novim Zelandom i Republikom Korejom.

On je takođe naveo da Kina nije protivnik NATO-a, ali da kinesko asertivno ponašanje i politika prinude „dovode u pitanje naše vrednosti, naše interese i našu bezbednost“. On je dodao da je rastuće slaganje Rusije i Kine zabrinjavajuće jer Kina odbija da osudi Rusiju zbog njenog nepravednog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine. „Umesto toga, nastoji da održi izgled pažljivo izbalansirane neutralnosti, dok istovremeno pojačava ruske lažne narative i dezinformacije“, rekao je gospodin Geoana.

Da bi se suočio sa ovim izazovima, NATO ne samo da jača svoje partnerstvo sa indo-pacifičkim partnerima, već i podstiče saradnju sa drugim partnerima koji imaju isto mišljenje širom sveta.

Konferencija pod nazivom „NATO i Indo-Pacifik: uspostavljanje dubljeg partnerstva“ deo je serije razgovora koje su organizovali litvansko Ministarstvo spoljnih poslova i Nemački Maršalov fond Sjedinjenih Država uoči samita u Vilnusu u julu. Cilj ove serije je da se proceni i produbi angažman sa NATO partnerima Australijom, Japanom, Republikom Korejom i Novim Zelandom.

Izvor: NATO

 

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …