Holandski tim za potragu i spasavanje raspoređen u Liban

Tim je stigao 5. avgusta, uz pomoć Strategic Airlift Capability (SAC) – jednog od dva strateška programa avijacije koji nadgleda NATO. Tim čine vatrogasci i osoblje hitne pomoći, policijski psi tragači i hendleri, nekoliko pripadnika Ministarstva odbrane i lekar internista – ukupno 63 radnika hitne pomoći i 8 pasa za pretragu i spašavanje. Jedan od SAC-ovih tri aviona Boeing Globemaster C-17 prevezao je 14 tona teške opreme za traganje i spašavanje tokom misije holandskog tima.

Kao deo Strategic Airlift Capability (SAC), 10 saveznika – Bugarska, Estonija, Mađarska, Litvanija, Holandija, Norveška, Poljska, Rumunija, Slovenija, i Sjedinjene Države – i partneri Finska i Švedska udružili su resurse za kupovinu i deljenje flota od tri teške transportne letelice Globemaster, sposobne da prevoze 77.000 kilograma tereta preko 4.450 kilometara. Programom upravlja Agencija za podršku i nabavke NATO-a. Od svojih prvih letova 2009. godine, avioni SAC izveli su više od 2500 misija, podržavajući NATO operacije u Avganistanu, Kosovu i Libiji, kao i humanitarne napore na Haitiju i Pakistanu. Devet saveznika takođe iznajmljuje nekoliko transportnih aviona Antonov u okviru programa Alijanse-ovog strateškog vazduhoplovnog međunarodnog rešenja (SALIS).

Od početka pandemije COVID-19, dva strateška vazduhoplovna programa isporučila su preko 1.000 tona sanitetskog materijala saveznicima kojima je potrebna.

Robusne strateške vazduhoplovne sposobnosti su od vitalnog značaja za osiguravanje mogućnosti NATO-ovih zemalja da brzo rasporede svoje snage i opremu, gde god je to potrebno.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …