Generalni sekretar zahvaljuje Litvaniji na doprinosu NATO-u

Tokom posete Vilnjusu u ponedeljak (26. juna 2023.), generalni sekretar Jens Stoltenberg zahvalio je predsedniku Gitanasu Nausedi na brojnim doprinosima Litvanije NATO-u, kao i na tome što će biti domaćin predstojećeg samita Alijanse.

„Pratimo situaciju u Rusiji“, rekao je Stoltenberg. „Događaji tokom vikenda su unutrašnja ruska stvar, a još jedna demonstracija velikih strateških grešaka koju je predsednik Putin napravio svojom nelegalnom aneksijom Krima i ratom protiv Ukrajine. Kako Rusija nastavlja svoj napad, još je važnije da se nastavi naša podrška Ukrajini“. Generalni sekretar je takođe osudio najavu Rusije o raspoređivanju nuklearnog oružja u Belorusiji, nazvavši je „nepromišljenom i neodgovornom“. On je dodao: „Ne vidimo nikakve indikacije da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje, ali NATO ostaje na oprezu. Ako Rusija misli da može da nas zastraši podršku Ukrajini, neće uspeti“.

Dvojica lidera razgovarala su o završnim pripremama za samit u Vilnjusu, koji će se održati 11. i 12. jula. Ovo uključuje višegodišnji paket pomoći i unapređene političke veze sa Ukrajinom, kao i jačanje savezničkog odvraćanja i odbrane – novim regionalnim planovima i rotacionim modelom za vazdušnu i protivraketnu odbranu. Saveznici će se takođe složiti oko ambicioznijeg obećanja o ulaganju u odbranu sa 2 procenta BDP-a kao donji prag, a ne plafon.

Kasnije u ponedeljak, generalni sekretar i predsednik prisustvovaće vežbi Grifin Storm, koja će testirati jačanje borbene grupe NATO-a predvođene Nemačkom u Litvaniji do veličine brigade.

Izvor: NATO

Check Also

Uspešno završen projekat “Povećanje svesti o hibridnim pretnjama na Zapadnom Balkanu”

ZAVRŠNA SESIJA: Povećanje svesti o hibridnim pretnjama na Zapadnom Balkanu Tim Strategic Analisis Think Tank-a, …