NATO partneri razgovarali o interoperabilnosti, pomorskoj i energetskoj bezbednosti

Dana 8. juna 2022, Odeljenje za kooperativnu bezbednost Međunarodnog vojnog štaba NATO-a (IMS) bilo je domaćin dvogodišnjeg sastanka sa partnerima. Predstavnici preko 30 partnerskih zemalja prisustvovali su neformalnim radionicama kako bi razgovarali o oblastima od zajedničkog interesa, kao što su interoperabilnost, pomorska bezbednost kao i energetska bezbednost.

Otvarajući sastanak, zamenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana istakao je važnost partnerstva kao osnovnog stuba snage Alijanse, posebno u trenutnom bezbednosnom okruženju. „Izgradnjom snažnog dijaloga i saradnje sa partnerima, možemo oblikovati strateški pejzaž na bolje, ojačati našu bezbednost i braniti naše vrednosti u konkurentnijem i izazovnijem svetu, i braniti međunarodni poredak zasnovan na pravilima“, dodao je on.

General-major Frančesko Diela, direktor Odeljenja za zajedničku bezbednost, uzeo je reč da iznese dodatne napomene i predstavi dnevni program i teme za diskusiju. „Od izgradnje poverenja, preko izgradnje kapaciteta, do interoperabilnosti i, moguće, članstva – svaki nivo partnerskog angažmana i ambicija predstavlja jedinstvenu priliku za obostrano koristan angažman. Zajednička tačka i ključni aspekt našeg partnerstva je fokusiranje napora na oblasti saradnje u kojima su interesi NATO-a i partnera najbliži“, objasnio je on.

Nakon različitih radionica, učesnici, uključujući osoblje IS i IMS, kao i vojne predstavnike partnera, pozvani su na sesiju pitanja/odgovora i sažetak zaključka kojim je predsedavao generalni direktor IMS-a, general-potpukovnik Hans-Verner Virman. „Na osnovu uspeha i povratnih informacija koje smo dobili od prvog izdanja, unapredili smo format današnjeg sastanka kako bismo omogućili veću razmenu ideja, bili produktivniji i unapredili dijalog. Kao rezultat toga, današnje diskusije su bile naprednije, okrenute napred i okrenute budućnosti nego što se očekivalo. Takve razmene mogu samo da ojačaju naša partnerstva“, zaključio je general-potpukovnik Virman. On je zaključio sastanak zahvalivši se učesnicima na prisustvu i njihovom neprocenjivom doprinosu.

Na inicijativu NATO IMS-a, a pod pokroviteljstvom Odeljenja za kooperativnu bezbednost, ovaj sastanak će se održavati svake dve godine i predstavljati neformalno okruženje za konstruktivan dijalog o partnerstvu, vojnoj saradnji i drugim relevantnim temama.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …