Proslavljamo 75 godina Maršalovog plana i 50 godina GMF-a

Dragi Vladane Živuloviću,

„Svetska situacija je veoma ozbiljna.”

Zaista. Ove reči je pre tačno 75 godina ove nedelje izgovorio američki državni sekretar Džordž C. Maršal dok je opisao rastuću evropsku humanitarnu i ekonomsku krizu koja je bila podstaknuta „fizičkim gubitkom života, vidljivim uništavanjem gradova, fabrika, rudnike, i železnice…” Da bi se suprotstavio ovoj krizi koja se nazire, Maršal je predložio hrabru politiku koja je bila „protiv gladi, siromaštva, očaja i haosa” i koja je bila osmišljena da vrati „poverenje evropskog naroda u ekonomsku budućnost svojih zemalja i Evrope u celini“. Njegov lek: američka humanitarna inicijativa i inicijativa za obnovu 16 zapadnoevropskih zemalja vredna 13,2 milijarde dolara (130 milijardi dolara u današnjim dolarima). Politika je postala poznata kao Maršalov plan.

Nedavno je predsednik jedne evropske nacije – koji doživljava svakodnevni gubitak života, kao i potpuno uništenje svojih gradova, industrijskih kapaciteta i infrastrukture – direktno izvukao iz Maršalovog govora iz 1947. godine, ponovo upozoravajući na pretnju od „gladi, siromaštva, očaja“. i haos.” Ovog puta, uzrok je bio ničim izazvan agresivni rat Rusije protiv ukrajinskog naroda i potonja globalna kriza hrane. Lek ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog: hrabar plan oporavka koji delimično poziva na prihvatanje ukrajinskih gradova, regiona i industrija od strane međunarodne zajednice kako bi se olakšala ekonomska revitalizacija Ukrajine putem onlajn platforme United24 (za sva 24 ukrajinska regiona). Relevantnost Maršalovog plana traje dok se nacrti modernog Maršalovog plana za Ukrajinu počinju razvijati.

I sekretar Maršal i predsednik Zelenski razumeli su i razgovarali sa najmoćnijom silom koja pobeđuje strah i pobeđuje agresiju: nadom i odlučnošću da će biti bolje sutra.

Pružanje nade ne dolazi bez žrtve ili rizika. Kao i danas, 1947. godine Sjedinjene Države su imale visoku inflaciju i industrijske izazove zbog kojih su neki Amerikanci posumnjali u prednosti Maršalovog plana. Vremenski ograničen, dobro organizovan i vođen politikom (zahtevajući veću evropsku ekonomsku integraciju), Maršalov plan je bio čin velikodušnosti, ali i dalekovidih američkih sopstvenih interesa. Ovaj uspeh se može ponoviti i civilno društvo mobilisati da pruži nadu ukrajinskom narodu dok se fokusiramo na rekonstrukciju i revitalizaciju njihove ratom razorene zemlje i istočne Evrope u celini.

Nada i kritični značaj transatlantskog odnosa prema Sjedinjenim Državama bili su utisnuti u samu DNK originalnog Maršalovog plana. Ovi elementi su Severna zvezda organizacije posvećene njenom sećanju, osnovane pre 50 godina, 5. juna: Nemački Maršalov fond Sjedinjenih Država. U pola veka od tada, naš rad je bio posvećen izgradnji snažnog i trajnog transatlantskog partnerstva.

Bilo je ovo izvanrednih šest meseci za GMF. Organizacija je krenula u akciju kao odgovor na najveći kopneni rat u Evropi i najveću izbegličku krizu od Drugog svetskog rata. Nastojimo da se pozabavimo neposrednim bezbednosnim i humanitarnim uticajima rata, kao i dugoročnim implikacijama, od obnove Ukrajine do širenja NATO-a. Organizovali smo studijsko putovanje na visokom nivou u Kijev i Varšavu neposredno pre izbijanja rata, što je pomoglo u oblikovanju transatlantske politike kao odgovora na sukob. Uz podršku naše najbliže vlade i partnera iz fondacije, GMF je počeo da isplaćuje više od 3 miliona dolara organizacijama civilnog društva ui oko Ukrajine. Članovi naše zajednice su istupili da doniraju našem prvom javnom pozivu, omogućavajući GMF-u da brzo isplati hitna sredstva iz GMF-ovog fonda Hope, osoblju GMF-a, bivšim studentima i prijateljima u Ukrajini. Naši naučnici su imali preko 5.600 medijskih nastupa i intervjua kako bi analizirali krizu i odgovor globalne zajednice. Bili smo domaćini više od 50 diskusija sa evropskim i američkim liderima kako bismo produbili razumevanje ekonomskih i bezbednosnih implikacija krize. Povećali smo globalnu svest o taktici dezinformisanja Rusije i Kine u vezi sa ratom. I mi smo ugostili naše prve Marshall Memorial polaznike od početka pandemije kako bismo izgradili sledeću generaciju transatlantskih lidera.

Ali, što je možda najvažnije, znamo da je naš najkritičniji rad kao organizacije pred nama: da iznesemo duh Maršalovog plana za podršku ekonomskom oporavku Ukrajine, kao i da oblikujemo i unapredimo nove pristupe transatlantskoj politici prema Indo-Pacifiku, tehnologija i inovacije ili jačanje istočnog krila NATO-a, da spomenemo samo neke. O mnogim od ovih tema će se raspravljati na sednici naše glavne konferencije – Briselskom forumu 2022. godine, Osvajanje strateške budućnosti – U duhu Maršalovog plana koja počinje 27. juna i završava se 29. juna. Vratićemo se lično, ali poboljšavamo naše prisustvo na mreži, pa vas molimo da nam se pridružite virtuelno. Uz Briselski forum, pridružite nam se i kao partner na NATO javnom forumu na marginama NATO samita u Madridu 29. juna i budite u potrazi za tim informacijama na društvenim medijima GMF-a.

I konačno, potpuno smo uživali u proslavljanju i odavanju počasti 50 godina GMF-a davanja grantova, liderskih programa i političkih inicijativa i neverovatnog osoblja i bivših studenata koji su to omogućili u proteklih nekoliko nedelja. Nadam se da ste primetili naš specijalni logo godišnjice; ima posebno značenje.

Ispod teksta, videćete polovinu amblema štita Maršalovog plana koji je bio utisnut na svaku pošiljku pomoći koja se šalje iz Sjedinjenih Država u Evropu. Ovaj poluštit predstavlja istorijsku misiju GMF-a da završi rad Maršalovog plana, ali gleda ka kontinuiranoj misiji GMF-a razvoja novih političkih ideja, negovanja nove generacije transatlantskog liderstva i, baš kao što je Maršalov plan učinio pre 75 godina, pruža nadu u vreme krize. Kao što je Maršal primetio, svetska situacija je bila ozbiljna, ali je postojao hrabar i konsekventan lek.

Uz duboko poštovanje prema našoj istoriji, razumevanje značaja naše misije i veliki entuzijazam za našu budućnost, hvala vam na podršci i vašem partnerstvu!

Uz najbolje želje,
Heather A. Conley
Predsednik

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …