Generalni sekretar NATO-a: Bugarska igra važnu ulogu u odgovoru NATO-a na bezbednosne izazove

Generalni sekretar Jens Stoltenberg poželeo je dobrodošlicu bugarskom premijeru Nikolaju Denkovu u sedištu NATO-a u četvrtak (29. juna 2023.) kako bi razgovarali o završnim pripremama za predstojeći samit u Viljnusu.

„Bugarska je na prvoj liniji nekih od najtežih izazova sa kojima se suočavamo“ i „igra važnu ulogu u našem kolektivnom odgovoru“, rekao je generalni sekretar. On je pohvalio doprinos Bugarske bezbednosti regiona Crnog mora, uključujući ugošćavanje borbene grupe NATO-a predvođene Italijom i učešće u savezničkim pomorskim patrolama. On je takođe zahvalio Bugarskoj što je igrala ključnu ulogu u mirovnoj misiji NATO-a na Kosovu i što je doprinela misiji obuke NATO-a u Iraku.

„NATO će nastaviti da podržava i brani Bugarsku“, rekao je Stoltenberg. Na predstojećem samitu u Vilnjusu, saveznici će dodatno poboljšati kolektivno odvraćanje i odbranu NATO-a. Oni će odlučivati o novim regionalnim planovima, sa dodeljenim snagama, vežbama i sposobnostima. To će uključivati stavljanje 300.000 snaga u veću pripravnost, uz podršku značajnih pomorskih i vazdušnih sposobnosti. Novi rotacioni model NATO-a za vazdušnu i protivraketnu odbranu takođe će pomoći da se brzo pređe sa vazdušne policije na vazdušnu odbranu ako bude potrebno. „Sve ovo šalje jasnu poruku: NATO je spreman da brani svaki pedalj savezničke teritorije“, naglasio je generalni sekretar.

Pojačavanje podrške NATO-a Ukrajini biće još jedan od najvažnijih prioriteta Samita, uključujući višegodišnji paket pomoći, unapređene političke veze i potvrđivanje da je mesto Ukrajine u NATO-u. Generalni sekretar je zahvalio Bugarskoj na pružanju vojne i humanitarne podrške ukrajinskom narodu, rekavši da to pomaže da se održi njihovo pravo na samoodbranu kao što je navedeno u Povelji UN.

„Da bismo nastavili da jačamo NATO i podržavamo Ukrajinu, moramo više da ulažemo u našu bezbednost“, rekao je Stoltenberg, napominjući da će se saveznici na Samitu dogovoriti o ambicioznijim ulaganjima u odbranu.

Izvor: NATO

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …