Samit NATO-a u Viljnusu i buduće članstvo Ukrajine u NATO-u

YATA Ukraine deli svoja razmišljanja i želje za buduće članstvo Ukrajine u NATO-u pre samita u Vilnjusu, izjavu prenosimo u celosti:

“Predstojeći samit NATO-a u Viljnusu predstavlja ključni trenutak za Ukrajinu, bacajući ambicije i poziciju nacije u globalnu žižu. To je značajna prilika za Ukrajinu da ponovo artikuliše svoj stav, težnje i trenutne izazove široj zapadnoj zajednici. Ukrajinci se nadaju da će samit dati pozitivne rezultate, posebno u smislu obezbeđivanja podrške članica NATO-a suočenim sa tekućom ruskom invazijom u punom obimu.
Pored toga što će pojačati ukrajinsku vojsku obimnim i stalnim zalihama oružja, Alijansa bi trebalo da obezbedi jasnu mapu puta ka članstvu Ukrajine u NATO-u u najranijem mogućem roku.
Saveznici treba da shvate da će članstvo Ukrajine doneti dodatnu vrednost NATO-u i da će udahnuti život u njegov raison d’etre. Strah od hipotetičke ruske eskalacije ne mora da spreči NATO da ispuni svoju misiju obezbeđivanja bezbednosti širom severnoatlantskog regiona.
Više od devet godina Rusija je okupirala ukrajinski Krim i delove Donjecke i Luganske oblasti, više od 500 dana Rusija je vodila sveobuhvatni rat protiv Ukrajine. Tokom ovog burnog perioda, Ukrajina je čuvala Evropu, jer Rusiji očigledno nedostaju kapaciteti za borbu na više frontova. Čvrst stav Ukrajine koči ruske ekspanzionističke ciljeve u regionu, dajući NATO-u priliku da u međuvremenu ojača odbranu Evrope.
Pozivanje Ukrajine u NATO znači jačanje Alijanse u budućnosti. Ignorisanje potencijala ukrajinskih oružanih snaga, koje su među najmoćnijim i najiskusnijim na svetu, bilo bi nepromišljeno.
Ukrajinsko društvo definitivno podržava evroatlantski kurs zemlje jer bi više od 80% građana sada glasalo za ulazak Ukrajine u NATO. To je najviša cifra u istoriji. Štaviše, pozivanje Ukrajine u alijansu podržavaju i ljudi u državama članicama NATO-a.
Zarad mira, NATO mora ostati snažan geopolitički akter u evroatlantskom regionu i globalno. Svaki pokušaj smirivanja agresora seže u predratni period 1938-1939. Svi znamo da su takvi pomirljivi stavovi zapadnih lidera već gurnuli Evropu u Drugi svetski rat šest strašnih godina. Samo čvrsta pozicija protiv agresora i ponovno uspostavljanje poretka zasnovanog na pravilima i međunarodnog prava mogu osigurati globalni mir u budućnosti.
Svaki dan snabdevanja zapadnom opremom i obuke vojnika približavaju Ukrajinu standardima NATO-a. Ukrajina je spremna da ispuni sve preduslove za članstvo u NATO, a sada ima Finsku i Švedsku kao briljantan primer brzog pristupanja NATO-u.
Samit NATO-a u Viljnusu mogao bi da bude početak procesa pozivanja Ukrajine. Od 2014. Ukrajina marljivo radi na ispunjavanju kriterijuma za članstvo, a samit služi kao savršena platforma da se istakne njen napredak i posvećenost. Ovaj napor ne bi trebalo da bude zasenjen ratom koji je u toku, dajući tako Putinu pravo veta na proširenje NATO-a.
Put Ukrajine ka članstvu u NATO-u zahteva jednoglasnu podršku svih saveznika, a 23 zemlje su se već izjasnile. Najnovija potvrda stigla je od turskog predsednika Erdogana, tvrdeći da Ukrajina zaslužuje da bude članica NATO-a.
Saveznici sada neumorno teže ka najboljem rešenju za obezbeđenje bezbednosti Ukrajine. Ali prijem Ukrajine u NATO, poštujući obećanje dato na samitu NATO-a 2008. u Bukureštu, bio bi najbolji način da se to postigne.”

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …