Predsednik Vojnog komiteta NATO u poseti Švajcarskoj

Od 4. do 5. decembra 2023. godine, predsednik Vojnog komiteta NATO-a admiral Bauer boravio je u zvaničnoj poseti Švajcarskoj na poziv njenog načelnika odbrane, general-potpukovnika Tomasa Suslija. Predsedavajući se takođe sastao sa saveznom savetnicom Violom Amherd, šeficom Saveznog odeljenja za odbranu, civilnu zaštitu i sport (DDPS), i održao uvodno obraćanje višem vojnom i civilnom osoblju. Program je zaključen posetom laboratoriji Špiz.

Na početku zvanične posete Bernu, predsednika Vojnog komiteta NATO-a admirala Bauera dočekao je švajcarski načelnik odbrane general-potpukovnik Susli sa kratkom počasnom gardom, nakon čega je usledio bilateralni sastanak. Razgovori su se fokusirali na potencijal daljeg povećanja postojeće vojne saradnje između NATO-a i Švajcarske, aktuelno bezbednosno okruženje, sa posebnim fokusom na rat u Ukrajini i na Zapadnom Balkanu. „Saradnja između NATO-a i Švajcarske se uvek odvijala uz puno poštovanje vaše neutralnosti. Međutim, to ne znači da ne možemo računati na vas da projektujete sigurnost i stabilnost van svojih granica. Kao drugi po veličini ne-NATO doprinos našoj misiji KFOR-a, i u svetlu trenutnih nemira, vaše trupe igraju suštinsku ulogu u uveravanju lokalnih zajednica i očuvanju mira u regionu. Takođe pozdravljamo najavu da ćete svoj doprinos produžiti do decembra 2026, kao i da ga pojačate od aprila 2024“, prokomentarisao je admiral Bauer.

Sedeći sa saveznom savetnicom Violom Amherd, admiral Bauer ju je pohvalio zbog otvorenosti Švajcarske da deli informacije i stručnost sa Alijansom. „Švajcarska ima široku ekspertizu u brojnim oblastima koje su od posebnog interesa za NATO, kao što su malokalibarsko i lako oružje, protivminska akcija i otpornost“, dodajući da „zajedničkim radom na takvim temama možemo učiti jedni od drugih, dele različite perspektive i potencijalno razvijaju bolja rešenja”. Takođe je ukazao na redovno učešće Švajcarske u aktivnostima i vežbama NATO-a. „Gotovo deceniju, gradili smo interoperabilnost između savezničkih i švajcarskih trupa služeći zajedno i vežbajući. Nedavno su švajcarske oružane snage učestvovale u vežbi NATO sajber koalicije za odbranu od sajber napada i zajedničko rešavanje složenih problema, zatvaranje slabih tačaka i stvaranje zajedničke slike situacije“, dodao je on.

Inovacije i nove tehnologije su takođe bile centralne teme posete, sa zaustavljanjem u laboratoriji Špiz, koja je specijalizovana za usluge koje se odnose na kontrolu naoružanja, mere zaštite, zdravlje i upravljanje incidentima za međunarodne organizacije, vlasti i opštu populaciju. „U trenutnom bezbednosnom okruženju i rastućoj pretnji koju predstavljaju hemijski, biološki, nuklearni i radioaktivni agensi i oružje, neophodno je imati stručnjake koji pružaju suštinske savete nacionalnim i međunarodnim vlastima, poput NATO-a i koji pomažu u oblikovanju boljeg i bezbednijeg sveta. “, podvukao je admiral Bauer.

Tokom posete, admiral Bauer je takođe održao uvodno obraćanje pod nazivom „Uticaj rata Rusije protiv Ukrajine na globalno bezbednosno okruženje“, visokom vojnom i civilnom osoblju iz različitih švajcarskih vladinih entiteta.

Izvor: NATO

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …