Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za medije o poseti Generalnog Sekretara Jensa Stoltenberga

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović,u prethodnim danima govorio je za srpske medije o poseti Generalnog Sekretara NATO-a.

Živulović za Glas Amerike: NATO neće dozvoliti destabilizaciju Balkana:

“Predsednik Atlantskog saveta Srbije Vladan Živulović ističe da je poseta generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga još davno planirana, ali i da je pomerana zbog raznih događaja – od ratova u Ukrajini i Gazi, do velike NATO vežbe u Istočnoj Evropi.

“Vidi se da je cilj bio i da obiđe NATO trupe koje imaju u Bosni i na Kosovu, da vidi zemlje članice NATO, a u isto vreme tu je i Srbija koja ima problem sa Kosovom i da pokuša da tu obavi neke razgovore i da se bolje upozna sa situacijom. Očigledno da je dobio informacije od NATO komandanata i iz Bosne i sa Kosova, i onda je razgovor koji je imao danas sa predsednikom Vučićem jasno govori da su tu napravljeni razni dogovori i predlozi”, kaže Živulović u izjavi za Glas Amerike.

On je istakao da je e Stoltenberg visoko na lestvicu stavio saradnju NATO i Srbije i da je tom prilikom posebno istakao program Nauka za mir, gde Institut iz Vinče zajedno sa crnogorskim univerzitetom radi na projektu energetske nezavisnosti.

“Treba imati u vidu da srpska vojska učestvuje sa NATO zemljama na raznim mirovnim misijama u Libanu, da je sa vojskom SAD na Sinaju. Srbija jeste aktivna i očigledno je želja NATO-a da produbi saradnju”, rekao je Živulović uz podsećanje da je pre samo nekoliko godina bilo više od 200 zajedničkih aktivnosti Vojske Srbije i NATO.”

Štampano izdanje dnevnog lista Informer piše:

“Ohrabruju izjave Jensa Stoltenberga

Predsednik Atlantskog Saveta Vladan Živulović izjavio je da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tokom posete Prištini decidirano poručio prištinskim vlastima da ‘specijalne snage Kosova’ ne mogu da idu na sever KiM bez saglasnosti Kfora, kao i da ‘policija’ bez konsultacija sa Kforom ne može da preduzima nikakve radnje. Živulović je za Tanjug istakao da ga ta Stoltenbergova izjava ohrabruje.
-Čuli smo od Stoltenberga da Kfor postupa po Rezoluciji 1244 i ovlašćenjima UN – istakao je Živulović.”

Izvori:
Glas Amerike (link)
Dnevni list Informer (štampano izdanje)

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …