Američki vojnici pomogli povređenom civilu

Troje američkih vojnika Borbene grupe „Istok” koja je stacionirana u bazi „Bondstil” ovih dana su na jednom kosovskom putu pružili pomoć motociklisti, žrtvi saobraćajne nesreće čiji su bili svedoci.

“Sve se dogodilo izuzetno brzo: Bili smo u autu, i u jednom momentu smo samo primetili motociklistu ispred nas kako pokušava da skrene a zatim gubi kontrolu, pada sa motora, i udara glavom u ogradu. Mi smo odmah zakočili, istrčali iz našeg vozila, i pritrčali ka njemu. Bio je živ mada povređen, a kaciga koju je nosio mu je spasla život”, počeo je priču podoficir, narednik prve klase Skot Bertanja.

On je dodao da su on i njegova koleginica i kolega odmah prijavili događaj kome su prisustvovali Operativnom centru u bazi „Bondstil” i da im je posle toga dozvoljeno da motociklisti ukažu pomoć. Kada su ga pregledali videli su da su mu oči otvorene ali da nije bio svestan šta mu se dogodilo i gde se nalazi. Onda su mu pocepali farmerke i videli da mu je jedna noga slomljena, a da ima dve otvorene rane. Imobilisali su mu nogu, u čemu su im pomogli neki od prisutnih civila koji su govorili engleski.

“Svi su hteli da nam pomognu, i bili su nam zahvalni. To me je podsetilo na naš primarni zadatak, zašto smo ovde, da pomažemo svim ljudima na Kosovu”, izjavila je doktorka Ališa Evans, koja je bila zajedno sa narednikom Bertanjom i trećim vojnikom Erikom Kalensom. Ubrzo posle toga na mesto nesreće su došla kola Hitne pomoći, i transportovala povređenog u bolnicu. Troje vojnika američke armije je posle toga moglo da se pripremi za povratak u bazu „Bondstil”. Neposredno pre nego što su krenuli prisutni civili su im poklonili pecivo, i zahvalili se na pruženoj pomoći. Inače, troje američkih vojnika su pripadnici medicinske jedinice koja je stacionirana devet meseci u „Bondstilu”, a prvenstveni zadatak im je briga o zdravlju vojnog osoblja u toj bazi. Međutim, na osnovu onog što su uradili vidi se da su humani, kao svi medicinari, i da su bez razlike spremni da pomognu svima koji su u nevolji.

Check Also

Generalni sekretar pozdravlja posvećenost Crne Gore NATO-u

Generalni sekretar Jens Stoltenberg dočekao je u petak (26. januara 2024.) premijera Crne Gore Milojka …