Britanske trupe testiraju brzo pojačanje borbene grupe NATO-a u Estoniji

Desetine britanskih kraljevskih marinaca iskrcale su se na plažu severno od Talina u petak uveče (19. maja 2023.) testirajući sposobnost saveznika da brzo rasporede pojačanja NATO snagama u Estoniji. Kontingent kraljevskih marinaca je deo britanskih snaga od 900 vojnika raspoređenih u Estoniju posebno za vežbu „Prolećna oluja 2023“.

“Prolećna oluja” je najveća godišnja vojna vežba u Estoniji, u kojoj učestvuje oko 14.000 pripadnika 11 NATO saveznika i partnera, uključujući Estoniju, Kanadu, Dansku, Francusku, Gruziju, Nemačku, Italiju, Letoniju, Poljsku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države. U vežbama učestvuju tenkovi, borbena vozila pešadije, haubice, kao i lovački avioni, helikopteri i patrolni, minski i desantni brodovi.

Na Samitu NATO-a 2022. godine, saveznici su se obavezali na raspoređivanje dodatnih snažnih, borbeno spremnih snaga na istočnom krilu NATO-a. Cilj je da se od postojećih borbenih grupa poveća na jedinice veličine brigade, kada i gde je to potrebno. Ova posvećenost je podržana brzo dostupnim pojačanjima, unapred postavljenom opremom i poboljšanim sistemom komande i kontrole.

Takođe u maju, vežba „Grifin šok“ uspešno je testirala brzo kretanje američkih snaga preko granica i jačanje NATO borbene grupe u Poljskoj iz bataljona u brigadu.

Izvor: NATO

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …