Admiral Fogo ponovo posetio Kosovo

Admiral Džejms Fogo, prvi čovek Združene komande NATO snaga u Napulju posetio je ovih dana ponovo Kosovo. On je najpre u manastiru Dečani razgovarao sa igumanom Savom Janjićem, a potom je zgradi opštine Dečani održao konferenciju za štampu zajedno sa predsednikom opštine Baškimom Ramosajem i Paljom Ljekajem, ministrom u Vladi Kosova. Iguman Sava Janjić je visokoj delegaciji NATO-a i KFOR-a preneo zabrinutost vladike Raško-prizrenske eparhije Teodosija sa sveštenstvom i monaštvom zbog namera o etničkom i teritorijalnom razgraničenju na Kosovu koje su se čule na najvišem državnom nivou. To, kako je Janjić dodao, može da izazove nesagledive negativne humanitarne i bezbednosne posledice za naš narod, ali i za ceo region.

Na konferenciji za novinare u zgradi SO Dečaani ministar za infrastrukturu Ljekaj je komentarisao ranije probleme u vezi namere kosovskih vlasti da sagrade put koji bi trebalo da prolazi kroz zaštićenu zonu u kojoj se nalazi manastir Dečani. On je izjavio da će povodom tog spora biti postignut sporazum, i da više neće biti nikakvih jednostranih građevinskih intervencija unutar zaštićene zone bez obostrane saglasnosti. Novinari su najviše pitanja imali za admirala Fogoa, a ticala su se najava o mogućoj podeli Kosova. On je odgovorio da kao vojni predstavnik NATO-a ne prisustvuje razgovorima Vučića i Tačija, i da ne zna kako potencijalni plan o podeli Kosova izgleda.

” Oni su (Tači i Vučić) vaši demokratski izabrani predstavnici, i predstavljaju interese većine u ovim zemljama. Kao svi demokratski lideri, ja čvrsto verujem i za njih da i njih dvojica traže rešenja za teška pitanja i da i oni, kao i ja i general Kuoči, podržavaju bezbedno i sigurno okruženje, zbog čega smo i ovde”, izjavio je Fogo. On je dodao i da su mu predsednik opštine Dečani i ministar odbrane u kosovskoj vladi obećali da će biti poštovan Zakon o specijalnim zaštićenim zonama kada je u pitanju izgradnja puta u blizini manastira u Dečanima.

 

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …