Vojni komitet NATO-a posetio štab Savezničke vazdušne komande

Dana 26-27. oktobra 2023. godine, Vojni komitet NATO-a posetio je Savezničku vazdušnu komandu (AIRCOM) sa sedištem u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, Nemačka. Poseta je uključivala diskusije i ažurirane informacije o vazdušnim i svemirskim domenima i važnosti agilne vazdušne snage u NATO-ovim operacijama sa više domena, u pozadini velikog odvraćanja i remonta odbrane Alijanse.

Delegaciju visokih vojnih zvaničnika dočekao je komandant AIRCOM-a, general Džejms B. Heker. „Pored naše vodeće uloge u koordinaciji savezničkih svemirskih aktivnosti i održavanju svesti o svemiru za Alijansu, mi takođe unapređujemo naše tradicionalne vazdušne kapacitete kao podršku operacijama sa više domena“, rekao je general Heker. On je nastavio da ilustruje planove AIRCOM-a za jačanje odvraćanja i odbrane evroatlantskog područja (DDA). „Našim zajedničkim naporima AIRCOM-a osiguravamo sigurnost i snagu Alijanse – radeći na važnim temama kao što su protivpristup i uskraćivanje područja, nastavljajući da vodimo Integrisanu vazdušnu i protivraketnu odbranu NATO-a, razvijajući agilno borbeno angažovanje i unapređujući prekogranične operativne procedure naših vazduhoplovnih snaga“, naveo je on.

Admiral Bauer, predsednik Vojnog komiteta NATO-a, takođe je istakao kritičnu ekspertizu AIRCOM-a u razmeštanju savezničkih vazdušnih snaga duž istočnog krila, orkestriranju sposobnosti protivvazdušne odbrane i jačanju komande i kontrole nad savezničkim integrisanim vazdušnim sredstvima.

Razmišljajući o vazdušnoj i svemirskoj moći kao multiplikatoru snaga i katalizatoru operacija NATO-a u više domena, predsedavajući je razgovarao o „sveprisutnosti“ kao o jedinstvenoj sposobnosti koju Air Pover nudi da obezbedi „da ostanemo korak ispred naših protivnika, od morskog dna do svemira“

Sesije tokom celog dana ponudile su vojnim predstavnicima NATO štaba da duboko uđu u to kako AIRCOM sprovodi podređene strateške planove Alijanse u oblastima vazdušnog i svemirskog prostora i usredsređene su na brojne ključne teme, uključujući Integrisanu vazdušnu i protivraketnu odbranu (IAMD) u korelaciji sa industrijski kapaciteti; obaveštajne, nadzorne i izviđačke; i integrisani procesi među nacijama. „Ovaj izazov prevazilazi jednostavan koncept vazdušne i protivraketne odbrane na koji smo navikli“, rekao je admiral Bauer razmišljajući o važnosti vazdušne i svemirske moći kao kritičnog elementa ukupnog odvraćanja i odbrane Alijanse, sada i dalje. „U ovoj novoj eri kolektivne odbrane – obeleženoj sve složenijim i višestrukim globalnim bezbednosnim pejzažom – značaj vazdušno-kosmičke moći kao kamena temeljca odvraćanja i odbrambenih sposobnosti NATO-a nastaviće da raste“, naglasio je on, dodajući da je to od ključnog značaja. spremnosti i sposobnosti Alijanse da brani svaki pedalj naše teritorije i podržava naše zajedničke vrednosti slobode i demokratije.

Izvor: NATO

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …