„NATO” nastavlja širenje na istok

Strategic culture foundation

“NATO nastavlja širenje na istok da bi bio još bliži ruskim granicama, i da bi smanjio vreme za protiv-udar koji bi bio na raspolaganju ruskim oružanim snagama u slučaju američkog napada”, objavio je „Sputnjik”, izjavu bivšeg češkog političara Stanislava Makovika. On je istakao da Pentagon planira da gradi pet američkih vojnih baza u Češkoj i još četiri u isto toliko istočnoevropskih zemalja. Dodao je da mu je poznato da je bilo planirano da Oružane snage SAD-a zidaju u njegovoj zemlji veliku radarsku stanicu ali da se od toga odustalo, i da sadašnji planovi Amerike idu u sasvim drugom pravcu. Po njegovim rečima prioritet SAD-a biće izgradnja manjih vojnih aerodroma i, što je posebno važno, modernizacija infrastrukture u svakoj zemlji u kojoj će se ti aerodromi graditi. Makovik je naglasio da će novac koji će biti utrošen na taj način biti iskorišen za dvostruku namenu.

Kada počne izgradnja novih američkih aerodroma ljudima neće biti rečeno ništa o tome, već će se insistirati da je sve započeto prvenstveno zato da bi se modernizovale pruge, putevi, i mostovi. Ko će od običnih ljudi imati nešto protiv toga? Niko. Svi će ćutati i podržati to, i setiće se da je, otkada je Češka postala članica „NATO”-a, taj vojni savez podržao razne infrastrukturne projekte u Češkoj u vrednosti od tri biliona kruna”, dodao je Makovik.

On je dodao da vojno vazduhoplovstvo njegove zemlje trenutno raspolaže sa 14 vojnih aviona. Međutim, ubeđen je da će tokom iduće godine porasti broj američkih aviona na teritoriji Češke, i da će ta zemlja biti pod američkim pritiskom da prihvati njihov razmeštaj. Na pitanje otkud mu to, Makovik kaže da američka vojska time želi da dodatno pritegne Rusiju i da se još više približi granicama te države!

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …