Velika vežba na Kosovu

jfcnaples.nato.int/KFOR

Misija KFOR-a na Kosovu ovih dana je zajedno sa „NATO”-vim Savetničkim timom i Timom za vezu kao i sa „UN”-om i „EULEX”-om bila domaćin velike vežbe „Srebrna sablja 2”(„Silver Sabre 2″) koja se održala pored Prištine, u bazi „Camp Film City”, kako se zove glavni štab KFOR-a.

Kako je objavljeno na veb-sajtu „KFOR”-a na ovoj vežbi učestvovalo je 17 kosovskih insitucija i organizacija, a njihov zajednički cilj je bio usaglašavanje mera i postupaka koje bi preduzimali u slučaju suočavanja sa nekom vanrednom situacijom. Ova vežba je bila jedinstvena prilika za zajednički rad svih nadležnih funkcionera i organizacija odgovornih za bezbednost građana Kosova u slučaju prirodnih katastrofa, i vanrednih događaja velikih razmera. Glavni cilj planera vežbe bio je harmonizacija i povećanje saradnje između kosovskih državnih institucija, agencija, i organizacija u slučaju da se suoče sa nekom prirodnom katastrofom, i vanrednom situacijom velikih razmera.

Najveći doprinos u naporu da se uspešno realizuje ova vežba za dobrobit svih građana Kosova dao je Tim za treninge 77 Brigade Armije Velike Britanije sa sedištem u Skoplju. Oni su bili mentori, kontrolisali su učesnike vežbe, davali im korisne savete kako da upravljaju krizom, usmeravali medije, i reagovali u neočekivanim, kompleksnim, i izazovnim situacijama.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …