SAD poklonile Hrvatskoj nove helikoptere

Photo: Military edge

Vlada SAD-a poklonila je prošle nedelje Ministarstvu odbrane Hrvatske i Oružanim snagama te zemlje dva nova helikoptera „Blek Houk UH-60 M” („Black Hawk”) koji spadaju među najbolje u svetu. Kako izveštava hrvatski biro televizije „N1” vrednost ove donacije iznosi 53 miliona dolara, a njom su obuhvaćeni rezervni delovi, kao i obuka pilota i tehničkog osoblja. Helikopteri su ovih dana predstavljeni u vazduhoplovnoj bazi „Pleso”, a hrvatski ministar odbrane Mladen Krsičević je na svečanosti na kojoj su promovisani podsetio da je „NATO” u Hrvatskoj otvorio centar za obuku pilota helikoptera na aerodromu „Zemunik”.

Povoljna okolnost je što će „Blek Houk” helikopteri biti uvedeni u borbenu upotrebu tek 2020. ili 2021. godine jer bi u suprotnom hrvatska vojska stekla znatnu strategijsku prednost u odnosu na Vojsku Srbije. Podsećamo, Hrvatska je još pre dve godine, (početkom avgusta 2016. godine) dobila prvih pet od 16 američkih borbenih helikoptera „kajova vorior”( „kiowa warrior”) koliko ih je kupila od SAD. S druge strane, poslednja investicija Vojske Srbije u nove helikoptere bila je kupovina dva ruska transportna helikoptera „MI-17”, 28. juna 2016. godine. Tokom posete Moskvi, početkom aprila ove godine, ministar odbrane Aleksandar Vulin je obelodanio da je naša država zainteresovana da kupi od Rusije još četiri nova transportna helikoptera „MI-17” i četiri borbena helikoptera „MI-35”. Nema sumnje da bi nabavka odličnih helikoptera „MI-35” ojačala vazduhoplovstvo Vojske Srbije, ali pregovori Rusije i naše države o kupovini tih letelica su tek započeli!

Za sada je najizvesnije da bi Srbija trebalo da do kraja ove godine dobije prva dva „erbas 145M” ( „airbus”) helikoptera od 9, koliko ih je ukupno kupljeno za našu vojsku i policiju 29. decembra 2016. godine. Montaža navigacione i komunikacione opreme kao i dodatnog naoružanja na njih se privodi kraju.

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …