NATO vojnici imaju obuku u ekstremnim zimskim uslovima

Photo: www.stripes.com

Holandski i češki vojnici, pripadnici jedne od četiri multinacionalne borbene grupe stacionirane u Poljskoj i pribaltičkim državama u okviru operacije „Ojačano prisustvo” kojom se od 2016. godine štite te zemlje od ruske invazije, ovih dana imaju obuku u Litvaniji po izuzetno velikoj hladnoći, u ekstremno teškim meteorološkim uslovima. Između ostalog, oni vežbaju marševanje po dubokom snegu pod punom borbenom opremom, kao i zaranjanje u ledenu vodu sa naoružanjem, da bi bili što spremniji za ratovanje tokom zimskih meseci. Od početka te naporne obuke češki i holandski vojnici posebnu pažnju poklanjaju izgradnji skloništa u kojima je moguće privremeno se zaštititi od temperatura koje su danima u popriličnom minusu. Oni vežbaju i kamufliranje tih skloništa da bi ostali neprimećeni i kažu da zadatke podjednako dobro izvršavaju kako oni najiskusniji vojnici, tako i oni mladi.

“Posebnu korist od ove obuke imaju mladi, nedovoljno obučeni. Starosni razmak između njih i njihovih starijih kolega je 16 godina. Međutim, na ovakvoj obuci i oni i stariji stiču podjednako iskustvo”, izjavio je jedan češki poručnik.

Inače, NATO sprovodi operaciju „Pojačano prisustvo” od 2016. godine, kada je održan samit Zapadne vojne alijanse u Varšavi. Tada je odlučeno da se nakon ruske okupacije Krima i invazije na Ukrajinu, u istočnim članicama NATO-a ( Estonija, Latvija, Litvanija, i Poljska) stacioniraju četiri borbene grupe koje će predvoditi Amerika, Kanada, Nemačka i Velika Britanija. Oficiri iz tih zemalja su na čelu dobro naoružanih i opremljenih pešadijskih jedinica sa oklopnim vozilima koje broje više od hiljadu  ljudi. Njihov zadatak je da štite istočne članice od eventualnog ruskog napada i da Rusiji stalno stavljaju do znanja svojim prisustvom da bi eventualni napad na bilo koju članicu NATO-a bio smatran kao agresija na celu Zapadnu vojnu alijansu. U sastavu jedne od tih borbenih grupa koja je stacionirana u Poljskoj je i hrvatska vojska.

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …