Kosnet: “Na Kosovu još uvek ima nestalih”

Photo: wikiwand

“Na ovu godišnjicu sećamo se stotina hiljada nevinih ljudi koji su proterani iz svojih domova i hiljada koji su pretrpeli štetu ili su nestali. Sećamo se i žalimo, jer smatramo  svaki izgubljeni život za tragediju”, istakao je ambasador SAD-a na Kosovu Filip S. Kosnet u njegovoj izjavi povodom 20-godišnjice od početka vazdušne kampanje NATO-a u Srbiji. On je tim povodom apelovao na vlade te zemlje i Kosova da obnove napore za ostvarivanje pravde za žrtve ratnih zločina, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Kosnet je podsetio da je poražavajuće što i dan-danas na obe strane, u Srbiji, i na Kosovu, ima osoba koje još uvek pate zbog neizvesne sudbine njihovih najmilijih koji se i dalje vode kao nestali. Dodao je da bi rukovodstva Srbije i Kosova trebalo da se pobrinu o tome da članovi porodica nestalih konačno dobiju informacije o njihovoj sudbini. On je objasnio da su SAD pre 20 godina podržale vazdušnu kampanju NATO-a širom Srbije da bi se zaustavila kampanja etničkog čišćenja koju je tada sprovodio Miloševićev režim na Kosovu. To je, po rečima Kosneta, bila poslednja mogućnost da se postigne rešenje za sukob Srbije i Kosova koji je eskalirao posle propasti diplomatskih pregovora.

“Jedino ako se iskreno suoče sa svojom prošlošću narodi Srbije i Kosova će izgraditi društva u kojima će sve zajednice živeti zajedno, sa dostojanstvom, i u miru”, naglasio je Kosnet.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …