NATO: “Formirana nova divizija za obaveštajne operacije”

Photo: www.nato.int

Kako svest o nužnosti suprostavljanja hibridnom ratovanju podići na još viši nivo i kako učiniti još bržom i efikasnijom razmenu obaveštajnih podataka o tome, bile su teme o kojima su ovih dana razgovarali savetnici za bezbednost i drugi visoko pozicionirani zvaničnici članica NATO-a na sastanku održanom u sedištu Zapadne vojne alijanse u Briselu.

“NATO mora da bude spreman i za konvencionalno i za hibridno ratovanje. Moramo da budemo spremni da, ako to bude bilo potrebno, ratujemo i tenkovima i tvitovima”, istakao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obraćujući se prisutnima. On je dodao da je to prvi sastanak takve vrste u NATO-u i podsetio na ono što je do sada urađeno.

Na prvom mestu je naveo da je NATO osmislio novu strategiju za suprostavljanje hibridnom ratovanju i dodao da je to dodatak najvećem jačanju kolektivnih odbrambenih kapaciteta Zapadne vojne alijanse još od vremena Hladnog rata. Prvi čovek NATO-a je objasnio da su,u okviru toga, ojačane mere odbrane članica NATO-a od potencijalnih sajber-napada i da je otvoren Centar za operacije u sajber-prostoru. Stoltenberg je posebno naglasio da je NATO formirao novu diviziju za obaveštajne operacije. Po njegovim rečima timovi eksperata te jedinice su spremni da budu podrška članicama Zapadne vojne alijanse u širokom spektru aktivnosti, uključujući odbranu od hibridnog ratovanja i sajber napada potencijalnih neprijatelja.

Check Also

Novinari posetili NATO, EU i Misije Republike Srbije pri EU i NATO – Projekat Atlantskog Saveta Srbije

Atlantski Savet Srbije je od 4. do 6. marta organizovao posetu novinara institucijama u Briselu. …