Odgovor na koronavirus: NATO saveznici, partneri, nevladine organizacije i lokalni biznisi zajedno rade na pružanju medicinske pomoći Bosni i Hercegovini

Dana 7. maja 2020. godine, Državni tim za civilnu vojnu podršku i NATO, Ambasada Sarajeva, osigurali su kritične zalihe i opremu za dezinfekciju oružanim snagama i zdravstvenim centrima zajednice u istočnom Mostaru, zapadnom Mostaru i Nevesinju. Ovi zdravstveni centri u zajednici i njihovi članovi nalaze se na čelu borbe Bosne i Hercegovine protiv COVID-19. Donacija je omogućena podrškom nevladine organizacije Spirit of America i lokalnih preduzeća.

 

 

Ova isporuka odgovor je na zahtev za pomoć iz Bosne i Hercegovine NATO-ovom Evroatlantskom koordinacionom centru za odgovor na katastrofe (EADRCC). EADRCC je glavni mehanizam NATO-a za reagovanje u katastrofama. Centar deluje 24 sata dnevno, koordinirajući zahteve saveznika i partnera NATO-a, kao i ponude pomoći kako bi se izborili sa posledicama velikih kriza poput pandemije COVID-19.

Kao još jedan dokaz evroatlantske solidarnosti u krizi COVID 19, NATO-ov partner Austrija je takođe pružila prijeko potrebnu medicinsku pomoć Bosni i Hercegovini početkom ove sedmice. Prva pošiljka od 1.500 ćebadi, 1.000 posteljina, 250.000 komada rukavica za ispitivanje napustila je Beč 30. aprila i stigla u Bosnu i Hercegovinu 4. maja 2020. Druga pošiljka iz Beča je u pripremi i stići će u Bosnu i Hercegovinu u narednim danima .

Pored toga, Bosna i Hercegovina je u aprilu – zajedno sa drugim NATO saveznicima i partnerima sa Balkana – primila medicinske potrepštine koje su obezbedile Sjedinjene Države, Mađarska, Slovenija i Turska. Uključuju maske, kombinezone i test setove.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …