NATO potvrđuje opredeljenost za dugoročno partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za operacije, Tom Goffus, pozdravio je nastavak razvoja odnosa Alijanse sa Bosnom i Hercegovinom tokom posete Sarajevu 29. i 30. avgusta 2023. Gospodin Goffus se sastao sa predstavnicima Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice, uključujući ministra odbrane, komandanta NATO štaba u Sarajevu, komandanta operacije Altea Evropske unije, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini i ambasadore NATO država.

Gospodin Goffus je rekao: „Stabilna i sigurna Bosna i Hercegovina i miran zapadni Balkan su od strateškog interesa za Alijansu. NATO već dugi niz godina podržava Bosnu i Hercegovinu u razvoju njenih odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta, uključujući i napore NATO štaba u Sarajevu. Oružane snage Bosne i Hercegovine predstavljaju uspešan primer multietničke institucije. NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir, i potpuno je opredeljen za nastavak svog partnerstva sa Bosnom i Hercegovinom. NATO će nastaviti ovaj važan posao kroz širok spektar alata za partnerstvo, uključujući Inicijativu za odbranu i izgradnju kapaciteta, kako bi pomogao Bosni i Hercegovini da unapredi svoje reformske napore i ojača svoju otpornost na zlonamerno uplitanje, za dobrobit svih njenih građana.

On je dodao: „Ohrabrujemo vlasti Bosne i Hercegovine da u potpunosti iskoriste podršku NATO-a njenim reformskim naporima i da podnesu svoj Program reformi za 2023. godinu, ne dovodeći u pitanje konačnu odluku o članstvu u NATO-u. To je ključ stabilnosti u Bosni i Hercegovini i širom Zapadnog Balkana.

„NATO u potpunosti podržava važnu ulogu operacije Altea koju predvodi EU i posvećen je podršci kroz aranžmane Berlin plus“, takođe je rekao gospodin Gofus.

Izvor: NATO

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …