Generalni sekretar NATO-a se sastao sa premijerima Poljske i Velike Britanije i pozdravio novu podršku Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posetio je Poljsku u utorak (23. aprila 2024.) kako bi se sastao sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom i premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom.

Obilazeći bazu Varšavske oklopne brigade, generalni sekretar je pozdravio najavu premijera Sunaka o velikom novom paketu vojne podrške Ukrajini, koji uključuje više municije, protivvazdušne odbrane i mogućnosti za duboko precizne udare. Gospodin Stoltenberg je rekao da NATO sada razmatra kako da podršku Ukrajini postavi na čvršće i predvidljivije osnove, uključujući i višegodišnju finansijsku obavezu, dodajući da nas posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva postavlja u „pravom pravcu“. Generalni sekretar je dalje pozdravio to što će UK potrošiti 2,5% BDP-a na odbranu do 2030. godine, rekavši da „Velika Britanija još jednom vodi primerom“. U bazi, gospodin Stoltenberg je pozdravio trupe iz Kraljičine dragonske garde, konjičkog puka britanske vojske sa više od 300 godina istorije, specijalizovanog za izviđanje.

Tokom sastanka sa premijerom Tuskom, generalni sekretar je pohvalio Poljsku zbog njenog kontinuiranog ulaganja u odbrambenu potrošnju – oko 4% BDP-a, što je na vrhu tabele NATO-a – i nabavku ključnih sposobnosti, uključujući avione F-35. Stoltenberg je rekao da deset hiljada savezničkih vojnika stacioniranih u Poljskoj šalje nepogrešivu poruku da će NATO štititi i braniti sve saveznike. Generalni sekretar je takođe ukazao na ulogu Poljske u pružanju podrške Ukrajini i prihvatanju milion izbeglica.

 

Izvor: NATO

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …