Diplomatski incident između Američke ambasade u Moskvi i MSP Rusije

Između Ministarstva spoljnih poslova Rusije i ambasade SAD-a u Moskvi ovih dana je izbio diplomatski incident zbog koga je Tim Ričardson, zamenik američkog ambasadora u glavnom gradu Rusije, 9. avgusta pozvan u ruski MSP gde mu je uručena protestna nota te zemlje. To je obrazloženo time što su američka ambasada i konzultat te države u Moskvi na svojim sajtovima objavili mape ulica u kojima je 3. avgusta u prestonici Rusije održan veliki anti-vladin protest. Rusiji nije zasmetalo samo to, već i odluka američkih diplomatskih predstavništava u Moskvi da objave i tačno vreme kada počinje to protestno okupljanje, kao i raspored u kojoj ulici će se 3. avgusta najpre okupiti protestanti i kuda će se kretati. U reagovanju ruskog MSP-a je istaknuto i da protest koji je održan 3. avgusta u Moskvi nije bio odobren, pa je potez američke ambasade i konzulata okarakterisan kao poziv na skup koji nije dozvoljen.

“Takav postupak smatramo kao propagandu u korist učestvovanja na mitingu i pokušaj mešanja u unutrašnje poslove Rusije”, pisalo je takođe u saopštenju koje je povodom ovoga objavilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

S druge strane, ovakvo reagovanje Ministarstvo spoljnih poslova Rusije može da se okarakteriše kao preterano i neosnovano, s obzirom da američke ambasade i konzultati često na svojim sajtovima unapred objavljuju upozorenja svojim državljanima da izbegavaju delove određenih gradova u kojima bi mogli da izbiju sukobi ili neredi. Podsećamo, u Moskvi se već tri nedelje održavaju protesti na kojima učestvuje veliki broj ljudi zbog odluke vlasti da ne dozvole jednom broju opozicionara da se kandiduju za lokalne izbore koji će održati u septembru u Moskvi. I pored letnjih vrućina politička situacija u Moskvi se dodatno usijala kada je Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, optužila ambasadu SAD-a u Moskvi da aktivno podržava rusku opoziciju i da je poziva na proteste. Ona je najavila da će zbog toga rusko Ministarstvo spoljnih poslova uručiti protestnu notu Trampovoj administraciji. Ona je dodala da će podneti dokaze američkim vlastima o anti-ruskim aktivnostima američkih diplomata u glavnom gradu Rusije i njihovom mešanju u unutrašnje stvari te zemlje. Dva dana posle toga američki ambasador u Moskvi, Džon Hantsmen obavestio je predsednika SAD-a da podnosi ostavku. U tekstu ostavke nije naveo šta je bio povod za takvu odluku. Inače, ruske državne institucije do sada su zabranile aktivnost 16 nevladinih organizacija u Rusiji i okarakterisale ih kao „strane agente” zbog navodnog neprijateljskog delovanja i mešanja u unutrašnje stvari te zemlje a od prošle nedelje je na spisku nepoželjnih i ruski ogranak Atlantskog saveta. Ruski državni tužilac je proglasio to NVO bezbednosnom pretnjom za Rusiju zbog čega je od Ministarstva pravde tražio zabranu njenog delovanja, što je i učinjeno. Zanimljivo je da je na čelu ruskog ogranka Atlantskog saveta u periodu od 2014-2017 bio upravo dojučerašnji ambasador SAD-a u Moskvi Džon Hantsmen, kao i to da je jedan od njegovih zamenika bio Entoni Godfri, sve dok ga Trampova administracija nije imenovala za budućeg ambasadora SAD-a u Srbiji!

Check Also

Novinari posetili NATO, EU i Misije Republike Srbije pri EU i NATO – Projekat Atlantskog Saveta Srbije

Atlantski Savet Srbije je od 4. do 6. marta organizovao posetu novinara institucijama u Briselu. …