Amerika će nastaviti da insistira na rešenju slučaja “Bitići”

Photo: Darko Vojinović (AP)

Sjedinjene Američke Države će nastaviti da traže od Srbije završetak istrage i procesuiranje odgovornih za ubistvo braće Bitići u bazi Specijalne anti-terorističke jedinice MUP-a Srbije u Petrovom selu, 1999. godine, bez obzira na njihove trenutne funkcije. Ovaj zaključak se nameće nakon najave prioriteta u budućoj politici u Srbiji koju je izneo Entoni Godfri, novi američki ambasador u Srbiji tokom nedavnog ispitivanja pred članovima Odbora Senata za spoljne poslove. On je istakao da će nastaviti da pritiska Vladu Srbije sve dok odgovorni za ubistvo braće Bitići ne budu privedeni pravdi. Inače, početkom jula je identičan odgovor dostavljen i emisiji „Insajder” iz američke ambasade. U njemu piše da je nekažnjavanje odgovornih za ubistvo braće Bitići problem koji ne može da bude zaboravljen, kao i da SAD osim kažnjavanja neposredno odgovornih za ovo ubistvo zahtevaju da bude procesuiran i Goran Radisavljević „Guri”, bivši komandant srpske Žandarmerije.

–Zbog mesta na kome su pronađeni leševi braće Bitići, u bazi SAJ-a, jedinice koja je bila pod komandom Gurija, ambasada SAD-a smatra da i on snosi krivicu, „bilo da je lično počinio zločin ili da je lično komandovao počiniocima”, piše takođe u saopštenju američke ambasade koje je dostavljeno emisiji „Insajder”. U njemu se podseća i da „Guriju” i članovima njegove porodice nisu odobreni zahtevi za američke vize koje su podneli 2018. godine.

Podsećamo, posle završetka rata na Kosovu krajem juna 1999. godine braća Bitići su pokušala da pomognu dvema romskim porodicama da sa Kosova, iz Prizrena, uđu u Srbiju. Međutim, srpske vlasti su ih uhapsile u graničnom pojasu sa Srbijom zbog ilegalnog ulaska u zemlju. Zbog toga su prekršajno osuđeni na 15 dana, ali su odležali samo 12. Međutim, umesto da budu pušteni na slobodu policija ih je sprovela u bazu SAJ-a u Petrovom selu. Tamo su im vezane ruke posle čega su ubijeni mecima u potiljak i bačeni u masovnu grobnicu u kojoj su bila tela kosovskih Albanaca. Inače, u pojedinim medijima je objavljeno nakon čega nije demantovano da se Goran Radisavljević učlanio u Srpsku naprednu stranku i da je postao njen visoki funkcioner.Check Also

Novinari posetili NATO, EU i Misije Republike Srbije pri EU i NATO – Projekat Atlantskog Saveta Srbije

Atlantski Savet Srbije je od 4. do 6. marta organizovao posetu novinara institucijama u Briselu. …