NATO: Stabilnost i van granica alijanse

Photo: Associated Press

NATO će u predstojećem periodu nastaviti da se zalaže za mir i bezbednost i van granica država koje su članice te organizacije. Područja od prioritetnog značaja za Zapadnu vojnu alijansu su Severna Afrika i Sahara, Bliski istok, Subsaharska Afrika i susedna područja. Te teritorije biće u fokusu pažnje NATO-a zbog potencijalne radikalizacije i destabilizacije dalje situacije, terorizma, pitanja od značaja za zaštitu životne sredine i ilegalnih migracija, navodi se u video-klipu koji je objavljen ovih dana na sajtu NATO-a. Trojica oficira i NATO stručnjaka koji govore u njemu podsećaju da je 2017. godine pri Komandi združenih snaga NATO-a u Napulju formiran takozvani „ NATO’s hub for the south” čiji krucijalni ciljevi su promovisanje bezbednosti i stabilnosti i izvan NATO granica, kao i reagovanje na potencijalne pretnje u blizini teritorije koju pokrivaju članice NATO-a. Zadaci „NATO’s hub”-a su i saradnja i razmena informacija sa organizacijama koje se u njihovom radu dotiču različitih aspekata bezbednosne situacije u regionu Severne Afrike i Sahare, Subsaharske Afrike i Bliskog istoka.

Podsećamo, u području koje je u fokusu pažnje „NATO’s hub for the south”-a postoji nekoliko kriznih žarišta poput gradjanskog rata u Jemenu, Iraka, nestabilne političke situacije u nekim afričkim zemljama, a posle dugotrajnog zatišja ponovo je, iz meseca u mesec, sve intenzivniji problem ilegalnih migracija. Osim toga, stručnjaci za bezbednost upozoravaju da u nekim afričkim državama jača aktivnost Islamske države i nekih drugih terorističkih organizacija.

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …