NATO pomogao Srbiju sa 4 miliona evra

Photo: www.nato.int

Malom broju gradjana Srbije je poznato da se uz veliku podršku NATO-a u Srbiji već duže vreme odvija proces uništavanja municije, bombi i granata kojima je istekao rok trajanja, zbog čega predstavljaju potencijalnu pretnju i opasnost za dalje čuvanje. Postrojenje za uništavanje nalazi se u Kragujevcu i ovih dana je nastavilo svoj rad povodom čega je održana svečanost kojoj su prisustvovali predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva odbrane i NATO-pakta. Koliko je značajan taj proces, vidi se iz podatka da u postrojenju u Kragujevcu treba da bude uništeno oko 1.300 tona starih metaka, bombi, minobacačkih mina, artiljerijskih granata i raketa koje su do sada čuvane u srpskim vojnim magacinima.

“Srbija je naš komšija i važan partner, a NATO želi da pomogne Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana u obezbedjivanju preduslova za bezbedno čuvanje njihovih zaliha bombi, raketa, mina i municije i uništavanje onih kojima je istekao rok trajanja”, istakla je u svom govoru Oana Lungesku, portparolka NATO pakta.

Ona je objasnila da se u vojnim magacinima u Srbiji još uvek čuvaju ogromne zalihe municije, bombi, mina i granata još od početka ratova vodjenih od 1990. godine, što predstavlja veliki potencijalni rizik kako za stanovništvo Srbije, tako i za životnu sredinu. Rekla je i da je ukupna vrednost projekta osmišljenog radi uništavanja tih viškova 4 miliona i 150 hiljada eura i da će taj novac obezbediti članice NATO pakta.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …