Albin Kurti se prvi put obratio Kosovarima posle izbora

photo: www.balkaninsight.com

Albin Kurti, lider Pokreta “Samoopredeljenje” koji je uz Demokratski pokret Kosova Ise Mustafe ostvario najbolji rezultat na kosovskim izborima zahvalio je preko “Fejsbuka” svim gradjanima Kosova koji su glasali za njega. Dodao je da će posle njegove pobede na Kosovu uslediti promene i da će ih predvoditi njegov pokret “Samoopredeljenje”. Kurti je u poruci na Fejsbuku naglasio da njega i glasače koji su ga podržali čekaju teški zadaci, ali da to čini njegovu volju jačom. Dodao je da su gradjani Kosova koji su glasali za njega sprečili da “drama zarobljavanja kosovske države ima tragičan kraj” i najavio da će pokret koji predvodi raditi zajedno sa gradjanima, a ne da će se otuđiti od njih. Kurti je time jasno aludirao na Kadrija Veslija, Ramuša Haradinaja i druge lidere tzv. “Ratne koalicije” koji su pre ovih vanrednih izbora vladali Kosovom 12 godina.

Inače, jedan od stručnjaka američke NVO “Democratization Policy Council” Tobi Vogel dao je izjavu za “Radio Free Europe” iz koje se vidi da se političke tenzije na Kosovu neće smanjiti ni posle pobede Kurtija jer će se za razliku od njega koji se energično protivi bilo kakvoj promeni granica Kosova i davanju teritorijalnih ustupaka Srbiji, predsednik Kosova Hašim Tači zalagati za to.

“To će komplikovati izglede za nastavak političkog dijaloga sa predstavnicima srpske vlasti jer je “Samoopredeljenje” protiv bilo kakvih razgovora sa Srbijom o teritorijama. To će na duži rok dovesti u pitanje nastavak dijaloga”, dodao je Vogel.

Iako se ne može poreći da je njegova prognoza realna, izgleda da je zanemario novi momenat-odluku američkog predsednika Trampa da imenuje ambasadora SAD-a u Nemačkoj, Ričarda Grenela za ličnog izaslanika za rešavanje kosovskog problema. Na osnovu toga se jasno vidi da se Trampu žuri da kriza na Kosovu bude rešena pre predstojećih američkih izbora da bi to prikazao kao svoj uspeh tako da više nije pitanje hoće li biti ponovno uspostavljen kosovsko-srpski dijalog već za koliko brzo će on biti završen!

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …