Generalni sekretar dočekao premijera Slovačke u sedištu NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg dočekao je premijera Eduarda Hegera iz Slovačke u sedištu NATO-a u utorak (27. aprila 2021). Gospodin Stoltenberg je pohvalio doprinos Slovačke Alijansi, uključujući podršku misijama za obuku u Iraku i Avganistanu, i učešće Slovačke u multinacionalnoj borbenoj grupi NATO-a u Letoniji.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the Prime Minister of Slovakia, Eduard Heger

Takođe je izrazio zahvalnost za pružanje slovačke medicinske opreme saveznicima tokom pandemije, nazvavši ovo važnom demonstracijom solidarnosti. Generalni sekretar je takođe pozdravio rad Slovačke na promociji stabilnosti na zapadnom Balkanu i napore da poveća odbrambenu potrošnju i uloži u ključne sposobnosti.

Gospodin Stoltenberg je rekao da su „saveznici duboko zabrinuti ruskim destabilizujućim akcijama širom evroatlantskog područja, uključujući i teritoriju NATO-a“, i da „stojimo u punoj solidarnosti sa Češkom nakon fatalne eksplozije u skladištu municije“. Generalni sekretar rekao je da je ovo deo obrasca agresivnih akcija Rusije, koja „nastavlja da krši ukrajinski suverenitet i pokušava da ograniči pristup delovima Crnog mora i Kerčkog moreuza“. Generalni sekretar je takođe ponovio poziv saveznika na „trenutno i bezuslovno puštanje Alekseja Navaljnog, kao i onih koji su uhapšeni zbog mirnog izražavanja svojih stavova“.

Gledajući na samit NATO-a u junu, generalni sekretar pozdravio je podršku Slovačke ambicioznom programu modernizacije Saveza za budućnost.

Check Also

Atlantski Savet Srbije čestitao Atlantskom Klubu Bugarske na tridesetoj godišnjici od osnivanja

Atlantski Savet Srbije, čestitao je Solomonu Pasiju, osnivaču i predsedniku Atlantskog Kluba Bugarske na tridesetoj …