Politička kriza na Kosovu se nastavlja

Photo: www.gazetaexpress.com

Kriza na Kosovu se nastavlja jer pokret „Samoopredeljenje“ koji je pobedio na prošlogodišnjim izborima još uvek ne može da se dogovori o formiranju nove vlade sa nekom od kosovskih partija. Doprinos rešavanju ove neizvesne situacije dao je kosovski predsednik Hašim Tači, tako što je 10. januara apelovao na Aljbina Kurtija, lidera „Samoopredeljenja“ da formira vladu što pre ili da u suprotnom odbije mandat koji je dobio.

“Kao predsednik Republike Kosovo obavezan sam da preduzmem mere bez daljeg odlaganja, da bi građani Kosova dobili novu vladu što pre”, napisao je Tači u pismu koje je poslao Kurtiju.

I pored pobede na izborima koji su održani pre tri meseca, pokret „Samoopredeljenje“ još uvek ne može da formira novu vladu o čemu je do sada bezuspešno pregovarao sa „Demokratskim savezom Kosova“ koji predvodi Isa Mustafa. Inače, koliko je rasplet političke krize na Kosovu neizvestan, najbolje govori to što se čulo nekoliko scenarija za njeno razrešenje. Po nekim analitičarima, vladu bi mogli da formiraju koalicija stranaka oko Ramuša Haradinaja i Demokratski savez Kosova. Drugi smatraju da će o novoj kosovskoj vladi odlučiti SAD, Engleska i druge zapadnoevropske države, a ima onih koji najavljuju da će na Kosovu biti raspisani novi izbori.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …