Ulazak Makedonije u NATO doprineće stabilnosti Zapadnog Balkana

Photo: www.nato.int

“Posle našeg ulaska u NATO, nacionalna bezbednost i stabilnost Severne Makedonije biće zauvek zatvorena pitanja. Znamo da je Balkan nepresušan izvor raznih teorija zavere i da se često najavljivalo otvaranje Pandorine kutije ali za nas će posle ulaska u NATO te priče biti završene”, izjavio je za „Blic” Zoran Popov, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Severne Makedonije.

Govoreći o prednostima koje će toj državi doneti predstojeći ulazak u NATO ( početkom marta ), istakao je da će ta integracija doprineti stabilnosti Severne Makedonije, stabilnosti Zapadnog Balkana, a samim tim i stabilnosti Evrope. Popov je kao posebno važno naveo to što će kada Makedonija postane deo NATO-a njen glas podjednako vredeti kao glas Francuske ili SAD-a zato što se u NATO-u glas svake članice podjednako uvažava i ima istu težinu pri odlučivanju s obzirom da se sve odluke donose konsenzusom, tako da na to uopšte ne utiče veličina države.

Popov je dodao da ulazak neke države u NATO ima i ekonomske prednosti. Kao primer za to je naveo Crnu Goru, i rekao da je priključenje NATO-u toj državi donelo porast direktnih stranih investicija, povećanje životnog standarda, otvaranje novih radnih mesta i uticalo na smanjenje broja mladih koji planiraju da odu iz zemlje. Po njegovim rečima, direktne strane investicije u Crnu Goru su u drugoj polovini 2017. godine iznosile 46 miliona evra, a u prvoj polovini 2018. godine su porasle na čak 256 miliona evra. Osim toga, posle ulaska Crne Gore u NATO u toj zemlji je 2018. godine porastao i broj turista, za 25 odsto.

 

 

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …