Počela zajednička vežba letenja “THRACIAN VIPER 2022” u Bugarskoj

SOFIJA, Bugarska — Posade bugarskog vazduhoplovstva (BAF) su 8. avgusta 2022. godine počele da izvršavaju zadatke u zajedničkoj letačkoj obuci ” THRACIAN VIPER 2022“. U obuci će učestvovati snage i sredstva vazduhoplovnih snaga Grčke, Kanade, Rumunije i Sjedinjenih Država u Evropi.

U roku od dve nedelje, u periodu od 8. avgusta do 19. avgusta 2022. godine, u bugarskom vazdušnom prostoru će se obavljati zajednički letovi i izvršavati zadaci specifični za sektore avijacije i PVO, čija će složenost biti sve veća kako obuka bude odmicala. Njihov glavni cilj odnosi se na pripremu snaga za zajedničko učešće u koalicionim operacijama.

Sa bugarske strane, pripadnici baze za komandu, kontrolu i osmatranje, posade borbenih aviona MiG-29 iz avio-baze Graf Ignjatijevo, posade aviona Su-25 iz vazduhoplovne baze Bezmer i posade helikoptera AS-532 Cougar iz Krumova. Vazduhoplovna baza učestvuje u obuci i mora da ispunjava zadatke na vazdušno-medicinskoj evakuaciji. U obuci učestvuju i formacije PVO iz sastava Vazduhoplovstva i Kopnene vojske.

F-18 Kraljevskog kanadskog vazduhoplovstva će delovati sa teritorije Rumunije. Rumunsko i grčko ratno vazduhoplovstvo sa svojim F-16 leteće uz poletanje i sletanje u svoje stalne baze.

Osoblje američkog vazduhoplovstva će obezbediti avijaciju na poligonu Elena.

Zajednička obuka „Thracian Viper“ se sprovodi svake godine od 2010. godine i pruža mogućnosti Vazduhoplovnim snagama zemalja učesnica da steknu bogato iskustvo u uslovima realne interakcije u međunarodnom okruženju.

Izvor: NATO / Ministarstvo Odbrane Bugarske

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …