Rusija vodi medijski rat protiv Crne Gore

Photo: Daniel Afrin, RIA Novosti

Situacija u Crnoj Gori posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti je još od kraja prethodne godine česta tema u ruskim provladinim i prodržavnim medijima, upozorio je Radio Slobodna Evropa. U prilog teze da ruske vlasti sprovode medijski rat prema Crnoj Gori, RSE je naveo kako izgledaju neki od naslova u ruskim medijima: „Policija u Crnoj Gori je odbila da obezbeđuje povorke vernika”, „Crnogorske vlastik nisu shvatile ozbiljnost protesta protiv verskog zakona”, „Milo Đukanović se smatra nepoštenim na Balkanu”, „Kako se uništavaju ostaci jedinstva južnih Slovena”, „Đukanović ima samo jedan izlaz, a to je da podnese ostavku”. U ovom prilogu je moguće pročitati i da situaciju u Crnoj Gori prate svi značajniji ruski mediji kao i internet portali. Radio slobodna Evropa je ukazala i na to da ruski mediji koji prate situaciju u Crnoj Gori kao i Ruska pravoslavna crkva otvoreno podržavaju Srpsku pravoslavnu crkvu, a pored toga koriste događaje u Crnoj Gori kao novu priliku za negativnu kampanju protiv Mila Đukanovića i propagandu protiv Zapada.

„U ruskim medijima su najviše zastupljeni stavovi mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija Radovića i kritičara politike Đukanovića”, stav je Radija Slobodna Evropa.

Sagovornici ruskih medija koji izveštavaju o događajima u Crnoj Gori su isključivo politikolozi i analitičari koji zastupaju anti-zapadna, anti-liberalna, anti-evropska i anti-nato mišljenja poput poslanika ruskog parlamenta Sergeja Železnjaka, Marka Milačića, Igora Damjanovića, kao i lidera Demokratskog fronta, koji uživa podršku u Rusiji.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …