Odgovor na koronavirus: Respiratori iz Nemačke stigli u Španiju

Juče su  dve španske vojne letelice letele su iz Hamburga na aerodrom Torehon da bi isporučile 50 ventilatora koje je poslala nemačka vlada u okviru tekućih kolektivnih napora saveznika NATO-a protiv globalne pandemije koronavirusa.,

Španija je ovaj zahtev za pomoć uručila preko NATO-ovog Evroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC). EADRCC je glavni mehanizam NATO-a za reagovanje u katastrofama. Centar djeluje 24 sata dnevno, koordinirajući zahtjeve saveznika i partnera NATO-a, kao i ponude pomoći kako bi se izborili sa posljedicama velikih kriza poput pandemije COVID-19.

Savez već koordinira i podržava nacionalne napore protiv pandemije logističkom, transportnom i medicinskom pomoći. 2. aprila 2020., ministri spoljnih poslova NATO-a, naložili su glavnom NATO-ovom komandantu generalu Voltersu da koordinira potrebnu vojnu podršku u borbi protiv koronavirusne krize i da počne koristiti brze staze kroz evropski vazdušni prostor za vojne letove koji nose medicinske zalihe.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …