Odgovor na koronavirus: Respiratori iz Nemačke stigli u Španiju

Juče su  dve španske vojne letelice letele su iz Hamburga na aerodrom Torehon da bi isporučile 50 ventilatora koje je poslala nemačka vlada u okviru tekućih kolektivnih napora saveznika NATO-a protiv globalne pandemije koronavirusa.,

Španija je ovaj zahtev za pomoć uručila preko NATO-ovog Evroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC). EADRCC je glavni mehanizam NATO-a za reagovanje u katastrofama. Centar djeluje 24 sata dnevno, koordinirajući zahtjeve saveznika i partnera NATO-a, kao i ponude pomoći kako bi se izborili sa posljedicama velikih kriza poput pandemije COVID-19.

Savez već koordinira i podržava nacionalne napore protiv pandemije logističkom, transportnom i medicinskom pomoći. 2. aprila 2020., ministri spoljnih poslova NATO-a, naložili su glavnom NATO-ovom komandantu generalu Voltersu da koordinira potrebnu vojnu podršku u borbi protiv koronavirusne krize i da počne koristiti brze staze kroz evropski vazdušni prostor za vojne letove koji nose medicinske zalihe.

Check Also

Atlantski Savet Srbije čestitao Atlantskom Klubu Bugarske na tridesetoj godišnjici od osnivanja

Atlantski Savet Srbije, čestitao je Solomonu Pasiju, osnivaču i predsedniku Atlantskog Kluba Bugarske na tridesetoj …