Generalni sekretar NATO sastao se sa poslanicima u Parlamentu EU

U razgovoru sa članovima Evropskog parlamenta 13. jula 2022., generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg opisao je samit NATO-a u Madridu kao „istorijski i transformativan”. Generalni sekretar je prisustvovao zajedničkom sastanku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta i Pododbora za bezbednost i odbranu radi razgovora o odlukama samita NATO-a i saradnji između NATO-a i Evropske unije. On je rekao da Ukrajina može da računa na podršku NATO-a, „koliko god bude potrebno“, jer je jaka, nezavisna Ukrajina od vitalnog značaja za bezbednost evroatlantskog područja i globalnu stabilnost.

G. Stoltenberg je rekao da su na samitu saveznici doneli odluku o „najvećoj reviziji našeg odvraćanja i odbrane od Hladnog rata“ kako bi se prilagodili novoj bezbednosnoj realnosti. Alijansa će ojačati prednju odbranu, poboljšati borbene grupe u istočnom delu Alijanse, povećati broj snaga visoke spremnosti na preko 300.000 i unapred postaviti opremu i zalihe vojnih zaliha.

Govoreći o aplikaciji Finske i Švedske za članstvo u NATO-u, on je rekao da je to dobro za Finsku, za Švedsku, za NATO, za stabilnost u celom evroatlantskom području „i to takođe pokazuje da su vrata NATO-a otvorena“. Generalni sekretar je istakao da su u Madridu lideri NATO-a usvojili novi strateški koncept. On je rekao da su Strateški koncept NATO-a i Strateški kompas EU različiti dokumenti, ali da „oslikavaju istu stvarnost“ u opasnijem, konkurentnijem i nepredvidivijem svetu.

Izvor: NATO

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …