Upoznajte Dena Bleka, sajber-analitičara koji štiti NATO mrežu od sajber-pretnji

“Moj je posao da se ponašam poput sajber detektiva, da otkrijem otiske prstiju, sastavim ih i ponovo pratim zlonamerne aktivnosti tražeći obrasce koji bi mogli da pomognu u prepoznavanju i sprečavanju sličnih zlonamernih aktivnosti u budućnosti”, objašnjava Dan.

Za obavljanje svog rada, NATO se oslanja na otporne komunikacione i informacione sisteme, ili „mreže“. Izolovana pretnja jednom jedinom računaru ili mreži može imati posledice na druge slične ili povezane sisteme, ponekad i sa težim posledicama.

“Na primer, jedan računar koji je uspešno ciljan kibernetičkim pretnjama može imati potencijal da ugrozi osetljive informacije, napregne trupe ili naruši društveni sistem, kao što su bolnice, energetske mreže ili čak tehnologija koja omogućava da se izbori nesmetano odvijaju, “ – opisuje Den.

Dnevno se prijavljuje više novih sajber prijetnji, Den pregleda sve događaje i utvrđuje kojem je riziku NATO izložen i kako umanjiti taj rizik. „Dakle, kako se pojavi nova potencijalna pretnja, pokušavamo prikupiti što je moguće više informacija kako bismo brzo razumeli kakve nepredviđene sekundarne efekte ta konkretna sajber pretnja može da ima i kako bi ti efekti mogli da utiču na NATO i njegove saveznike“.

Den radi sa svojim kolegama širom NATO-a – u Štabu, specijalizovanim agencijama i vojnim komandama – kako bi prikupio informacije. Dalje deli ovu analizu sa svih 30 NATO saveznika, tako da oni mogu imati koristi od NATO-ove analize u svojim naporima na sajber odbrani.

Drugi aspekt Danovog posla je doprinos borbi protiv dezinformacionih aktivnosti od strane trećih lica. Takve aktivnosti manipulišu činjenicama ili ubrizgavaju neistine u redovne medije ili društvene medije, gde ljudi obično traže svoje informacije. Kampanje dezinformacije protiv NATO-a i njegovih saveznika imaju za cilj podrivanje javnog mišljenja o NATO-u i pokušaj podele Saveza.

„Ovo može biti u mnogim oblicima, poput smanjenja javne podrške NATO-ovoj politici ili misiji, pokušaja da se saveznici suprotstave jedni drugima ili promovisanja anti-NATO osećanja“, opisuje Den.

Dan uživa u svakom svom poslu. Radi kao analitičar za sajber pretnje što ga postavlja direktno na prve linije zaštite NATO-ovih informacija. „Nema ničeg korisnog nego što možete videti kako vaši doprinosi aktivno oblikuju kako NATO reaguje na trenutne i buduće pretnje“, kaže Den.

Ovaj bivši profesionalni video igrač odrastao je igrajući sa svojom braćom sve vrste video igara. Takmičio se na međunarodnim turnirima za video igre širom sveta, a u više navrata je čak imao privilegiju da predstavlja Kanadu na međunarodnoj sceni.

Iz tih iskustava, Dan je porastao interesovanje za međunarodne poslove, a kasnije i za NATO.

„Moja porodica vidi da sajber događaji nastavljaju da stvaraju glavne vesti i razvio je snažno razumevanje koliko je moj rad na sajberu deo dela odbrane kolektivnih vrednosti slobode i demokratije“.

Na pitanje šta je studirao u školi da bi se upustio u ovo polje, on odgovara da je studirao arheologiju. „Ne morate imati duboku tehničku pozadinu da biste bili dobar sajber analitičar. Ako su znatiželjna i analitična dva najvažnija dela, ostalo se može naučiti ”, zaključuje Den.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …