Nova i inovativna tehnologija – vebinar o interoperabilnosti

NATO-ovo odjeljenje za bezbednosne izazove u nastajanju organizovalo je 16. jula 2020. seminar o interoperabilnosti. Radionica je okupila savezničke zvaničnike i spoljne stručnjake kako bi razgovarali o interoperabilnosti kada je u pitanju bavljenje nizom novih i brzo razvijajućih tehnologija.

NATO Deputy Secretary General Mircea Geoana

NATO ima veliku tradiciju promovisanja interoperabilnosti među savezničkim oružanim snagama. Ali pojava novih bespilotnih sistema sa autonomnim funkcijama zahteva da NATO udvostruči napore kako bi osigurao da svi saveznici ostanu interoperabilni. U svom obraćanju zamenik generalnog sekretara Mircea Geoana naglasio je da „ne možemo imati dvoslojni savez, gdje saveznici zbog tehnoloških i doktrinalnih odstupanja nisu u mogućnosti sarađivati“. On je dodao da “oni sa slabijim inovacijskim ekosistemom ne mogu zaostajati”. Zbog toga moramo osigurati da saveznici čija je stopa tehnološkog usvajanja visoka mogu da sarađuju sa saveznicima koji tek počinju tim naporima. Pored toga, moramo da podstaknemo širu distribuciju Big Tech kompanija širom teritorije Saveza. DSG Geoana se takođe osvrnuo na važnost civilno-vojne interoperabilnosti. „Moramo shvatiti kako propisi civilnog sektora mogu ili olakšati ili ometati vojne aktivnosti koje su nam potrebne za našu zajedničku odbranu“, rekao je.

Na seminaru su bili govora Emili de La Bruiere i Nathana Picarsic-a, suosnivača Horizon Advisori-a i autora nedavnog izveštaja o tome kako Kina planira dominirati međunarodnim tehničkim standardima u okviru strategije „Kineski standardi 2035“.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …