Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za Prvu TV: Srbiji ide na ruku da ne učestvuje u vojnim vežbama

Predsednik Atlantskog saveta Srbije Vladan Živulović ocenio je danas da Srbiji “ide na ruku” odluka da ove godine ne učestvuje u vojnoj vežbi sa Rusijom i Belorusijom i dodao da bi učešće bilo nelogično u trenutku kada je Beograd podržao Deklaraciju EU o predsedničkim izborima u Belorusiji.

Živulović je za TV Prva rekao da bi bilo nelogično da Srbija sada zajedno sa beloruskom vojskom izvodi vežbe na granici sa Poljskom, kojima se, ocenjuje, daje kredibilitet “onome za šta je Srbija osudila predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka”.
“Problem je što je Srbija zajedno sa EU osudila Lukašenka zbog represije i potpuno je nelogično da sad šaljemo vojsku“, naveo je Živulović.
On navodi da je za NATO Srbija vojno neutralna zemlja i da NATO neće praviti nikakve probleme zbog neučešća na vojnoj vežbi u Belorusiji.
Već je bilo reči da NATO poštuje neutralnost Srbije i sa te strane sigurno da ne dolazi nikakva kritika za ovu vežbu“, rekao je Živulović.
Upitan da li je realno da Srbija ostane vojno neutralna, Živulović odgovara da je naša zemlja mala, ali da može da, shodno bogatim evropskim zemljama, potpuno sarađuje sa NATO i učestvuje u raznim NATO vežbama.
Možda mi možemo da prihvatimo taj model, tako da je pitanje samo u kom pravcu će se kretati politika naše zemlje i kako će mediji našoj javnosti prikazati kakva je to vrsta saradnje“, naveo je Živulović i dodao da je moguće, ukoliko uspemo da objasnimo da to nije ulazak u NATO, da u dužem periodu Srbija bude vojno neutralna.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …