Ratna vazduhoplovstva NATO-a vežbala u američkoj pustinji

Photo: www.raf.mod.uk/news

Na vojnim poligonima u pustinji Nevade ovih dana je završena tronedeljna vežba ratnih vazduhoplovstava Amerike, Velike Britanije i Australije pod nazivom „Crvena zastava” koja se održava od 1975. godine jednom godišnje. Obučenost i sposobnosti učesnika ove vežbe su i ove godine testirani do krajnjih granica tako što su svakodnevno poletali dva puta posle obimnih priprema u uslovima koji su po svemu podsećali na one u pravim ratovima. Tempo vežbe bio je toliko jak da je iznenadio i učesnike ranijih vežbi koje su održane pre pet godina.

„Crvena zastava” je jedna od najvećih i najznačajnijih vežbi u godišnjem kalendaru britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva. Učešće na njoj nam pomaže da se što bolje integrišemo i usaglasimo sa našim partnerima pripadnicima američkog i australijskog ratnog vazduhoplovstva, kao i kolegama iz drugih članica NATO-a. Zahvaljujući tome, ako se desi da u budućnosti budemo morali da učestvujemo u pravim ratnim dejstvima to nam neće biti prve zajedničke akcije”, izjavio je vazduhoplovni vice-maršal Jan Dugud, visoko pozicionirani oficir britanskog ratnog vazduhoplovstva.

Rod bitanske vojske kome on pripada angažovao je za vežbu najbolje i najnovije avione „tajfune”, „lajtinge” i leteće tankere „vojadžere”, a njihovi piloti su na putu od Velike Britanije do pustinje Nevade morali da prelete 5.000 milja. Zanimljivo je i to da učesnici vežbe nisu samo uvežbavali borbena dejstva, već i borbu protiv elektronskih ometanja od strane eventualnog agresora, kao i ometanja NATO-ovih „dži-pi-es” uređaja koja bi u slučaju eventualnog rata sigurno sprovodila neprijateljska avijacija. Piloti britanskog ratnog vazduhoplovstva su posle vežbe izjavili da im je bilo korisno to što su tokom njenog trajanja mogli da lete nad ogromnom teritorijom američke pustinje, kao i to što su njihove kolege iz američke ratne avijacije pripremile realne i teške borbene scenarije.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …