Poziv na onlajn konferenciju – Budućnost evroatlantske bezbednosti: izazov Rusije

Atlantski Savet i NATO PDD Vas pozivaju da učestvujete u konferenciji “Budućnost evroatlantske bezbednosti: izazov Rusije”.

Ovo je odlučujući trenutak za evroatlantsku bezbednost. Nastavlja se jačanje ruske vojske u Ukrajini i oko nje. Ovo je kombinovano sa pretnjom retorikom i iskustvom Rusije u upotrebi sile protiv suseda. Rizik od sukoba je stvaran. Svi saveznici u NATO-u su jasno stavili do znanja da bi svaka dalja agresija na Ukrajinu imala visoku cenu i da će biti dočekana brzim odgovorom.

Saveznici iz NATO-a sastali su se sa Rusijom u Savetu NATO-Rusija 12. januara kako bi razgovarali o situaciji u i oko Ukrajine i o implikacijama na evropsku bezbednost. Generalni sekretar NATO-a pozvao je sve članice Saveta NATO-Rusija na novu seriju sastanaka kako bi zajedno razgovarali o načinima unapređenja bezbednosti u Evropi. NATO saveznici su naglasili da će uložiti sve napore da pronađu politički put napred.

Kakvo je najnovije stanje na diplomatskom i vojnom frontu? Da li su glavne zabrinutosti i žalbe Rusije na prošlu i sadašnju politiku i obećanja NATO-a validne? Kakva je budućnost pregovora sa Rusijom o evroatlantskoj bezbednosti? Možemo li pomiriti naizgled nepomirljive razlike oko osnovnih principa evroatlantske bezbednosti i prava svake nacije da slobodno bira sopstvene bezbednosne aranžmane?

Pridružite nam se u jednosatnom, onlajn razgovoru u organizaciji NATO-ovog Odeljenja za javnu diplomatiju (NATO PDD) i Minhenske bezbednosne konferencije, kako bismo razgovarali o ovim pitanjima sa tri eminentna stručnjaka o ovoj temi NATO-Rusija i budućnosti evroatlantske bezbednosti:

· Ambasador Volfgang Išinger, predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije

· Ambasador Alekander Vershbov, uvaženi saradnik, Atlantski savet SAD

· Ambasador Baiba Braže, pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju

Događaj će moderirati Luis Simon, direktor kancelarije ElCano u Briselu.

 

Registrujte se OVDE

 

Check Also

Novinari posetili NATO, EU i Misije Republike Srbije pri EU i NATO – Projekat Atlantskog Saveta Srbije

Atlantski Savet Srbije je od 4. do 6. marta organizovao posetu novinara institucijama u Briselu. …