Vrata „NATO”-a i dalje otvorena za sve zainteresovane

Svaka država ima suvereno pravo da sama izabere kojoj vojno-političkoj grupaciji će se priključiti jer je to fundamentalni princip evropske bezbednosti”, kaže se u tvitu koji je „zakačen” na „NATO”-ovom nalogu na „Tviteru”

U njemu se naglašava da dalje širenje „NATO”-a i povećanje broja članica te organizacije pomaže i doprinosi demokratiji, stabilnosti, i prosperitetu u Evropi. Ističe se da je od završetka Hladnog rata pa do danas 13 evropskih zemalja izrazilo želju da se priključi „NATO”-u i da je to učnilo, što je za Zapadnu vojnu alijansu uspeh! U spotu se poručuje i da su vrata „NATO”-a i dalje otvorena za sve zainteresovane!

Podsećamo, Srbija je od 2014. godine počela da primenjuje tzv. „IPAP” sporazum, kojim je definisan obim saradnje naše zemlje sa „NATO”-om. Precizirano je da se ona odvija u oblastima: politike i bezbednosti, odbrane i vojnih pitanja; javne diplomatije; naučne saradnje, upravljanja krizama i planiranja u vanrednim situacijama; kao i zaštite tajnih podataka. Plan saradnje Srbije i „NATO”-a se izrađuje svake dve godine, a može se i godišnje ažurirati, nakon procene ostvarenosti planiranih ciljeva i aktivnosti. Tokom sprovođenja Plana Srbija može da računa na ekspertsku, finansijsku, i logističku podršku „NATO”-a!

Ukoliko na predstojećem referendumu u Makedoniji pobedi opcija koja podržava sporazum sa Grčkom to će Makedoniji širom otvoriti vrata za ulazak u „NATO” po ubzanoj proceduri. Ako se to zaista desi, i Makedonija postane članica Zapadne vojne alijanse, Srbija će ostati „usamljeno ostrvo”, jer će svih strana biti okružena državama koje su u „NATO”-u. Naša zemlja će u tom slučaju morati da preispita svoju bezbednosnu poziciju i dalje korake jer će u suprotnom produbiti svoju izolaciju!

Check Also

Novinari posetili NATO, EU i Misije Republike Srbije pri EU i NATO – Projekat Atlantskog Saveta Srbije

Atlantski Savet Srbije je od 4. do 6. marta organizovao posetu novinara institucijama u Briselu. …