Saveznički avioni sa zalihama stigli u Slovačku, uskoro i u Rumuniju

Avion Antonov AN-124 sleteo je oko 14.30 po lokalnom vremenu na aerodrom u Bratislavi sa 48 tona medicinskog materijala. Teretni avion je deo strateškog rešenja Airlift International Solution ili SALIS- programa kojim upravlja NATO. Isporuke, uključujući maske za lice, hirurške rukavice i zaštitna odela, stigle su iz Tianjina u Kini.

 

Dodatnih 45 tona medicinske opreme, uključujući 100.000 zaštitnih odela, trebalo bi da stigne u Bukurešt u četvrtak (26. marta 2020.) iz Republike Koreje. Opremu je nabavila rumunska vlada kao deo napora za borbu protiv posledica pandemije koronavirusa. Snabdevanje će se isporučivati avionom C-17 Globemaster koji je deo Strategic Airlift Capability.

NATO nadgleda dva strateška vazduhoplovna programa. Kao dio Strategic Airlift Capability ili SAC, saveznici zajednički poseduju i upravljaju tri teška teretna aviona C-17 Globemaster, deleći letne troškove. Saveznici takođe iznajmljuju nekoliko transportnih aviona Antonov u okviru programa Alijansinog strateškog vazduhoplovnog međunarodnog rešenja (SALIS). Ovi programi su rutinski premeštali osoblje i zalihe iz Evrope u baze NATO-a u Avganistanu i na Kosovu, kao i humanitarne napore na Haitiju i Pakistanu.

Check Also

Od 26. do 28. avgusta 2020 održana je onlajn-konferencija GLOBSEC 2020 u organizaciji istoimenog tink-tenka. ...